Wasvoorschriften

De meeste dingen die je in je leven breit gaan vroeg of laat gewassen worden. Alleen zit er dan natuurlijk geen labeltje in met een wasvoorschrift.. Nou weet je meestal wel een beetje in te schatten of iets wol of katoen of acryl is en of je het dus respectievelijk met een wolwasprogramma, tot ongeveer 30 of op 40 graden kunt wassen. En bij twijfel zul je het natuurlijk altijd ‘op de hand’ wassen: In lauwwarm water met zeer weinig wol!wasmiddel. Niet te lang laten weken. Ook niet (teveel) wrijven, schrobben, wringen. En in de goede vorm (beetje trekken en duwen) laten drogen op een horizontaal oppervlak.

Als je breigaren gaat kopen, zul je zien dat er op de wikkel (meestal) een wasvoorschrift gegeven is. De meeste mensen zullen daar een kleine overweging aan wijden, voordat ze het garen kopen. Voor een baby- of kindertrui is het wel heel fijn als het garen gewoon in de wasmachine gewassen kan worden bijvoorbeeld. En ook bij wol is de ene soort geschikt voor een delicate machinewas, terwijl de andere dat écht niet aankan.

Let dus op het wasvoorschrift wanneer je breigaren koopt.

wol label wasvoorschriften

Om te zorgen dat je ook werkelijk begrijpt wat al die symbolen nou eigenlijk beteken, zet ik hier de belangrijkste voor je op een rijtje:

Wassen

Een bakje water met een getal en/of een handje erin snapt iedereen nog wel; het getal geeft de maximale temperatuur aan en het handje geeft aan dat het op de hand gewassen moet worden. Maar als er een (stippel)lijntje onder het bakje staat, wat betekent dat dan eigenlijk? Dat lijntje geeft aan hoe ‘voorzichtig’ het item gewassen kan worden. Hieronder zie je een aantal symbolen en betekenissen voor het wassen op een rij:

Symbolen wasvoorschrift

 

Strijken

Een strijkijzertje met één of meerdere stippen, of met een kruis erdoorheen is ook wel goed te begrijpen; Het geeft aan hoe of je het item al-dan-niet mag strijken, en zo ja, hoe heet dat dan kan. Hieronder zijn een aantal strijk-symbolen gegeven:

Strijken wasvoorschrift

Bleken

Bleken? Doen mensen dat überhaupt nog wel? Geen idee, maar er wordt in ieder geval wel vaak een voorschrift voor geschreven. Dat ziet eruit als een driehoekje – meestal met een kruis erdoorheen. Niet doen dan dus….

Bleken wasvoorschrift

Drogen

Spullen in een droger stoppen, dat doen wél steeds meer mensen. Het is goed om te kijken of dat wel verstandig is voor jouw breigaren, en de kans is groot dat je het gebreide ‘topstuk’ er even tussenuit zult moeten zoeken, voordat je de stapel was in de droger doet. Het symbool dat hieronder niet getoond wordt, maar dat je wel zult tegenkomen op je wol-label is een vierkant met een streepje erin (zie ook op de voorbeelden hierboven). Dit betekent dat je het item liggend moet laten drogen (om te voorkomen dat het gaat uitlubberen door het gewicht van het water).

Drogen wasvoorschrift

Chemisch reinigen

Chemisch reinigen, ook wel stomen of dry-cleaning genoemd, doen ze voor je bij de stomerij. Of dat ‘mag’ met jouw gebreide item, kun je zien aan de cirkelvormige symbolen op een label. Als er geen kruis door de cirkel staat, mag het naar de stomerij, ze weten daar dan verder hoe ze dat kunnen doen.

Stomen wasvoorschrift

 

Tenslotte zou het ontzettend verstandig zijn om voor elk (serieus) brei-project dat je gaat maken een proeflapje te breien, en deze ook al even te wassen op de manier waarop je later ook van plan bent om het ‘affe’ kledingstuk te gaan wassen. Kijk goed hoe dit je stekenverhouding beïnvloedt, maar ook de kleuren, en hoe het weefsel aanvoelt. Dan weet je pas écht wat het effect zal zijn van een wasbeurt op je breiwerk!

 

0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *