Breipatroon voor een babydekentje

Als er een baby wordt verwacht, is dat één van de mooiste wonders van het leven. Een nieuw mensje gaat geboren worden! De aanstaande ouders zijn natuurlijk ‘in blijde verwachting’ en de moeder is fysiek in verwachting. Maar meestal zijn er nóg veel meer mensen in blijde verwachting van een kindje: opa’s en oma’s, ooms en tantes, vrienden en vriendinnen, neven en nichten, broers en zussen.

Voor sommige van deze mensen is de komst van de baby een prachtige aanleiding om (weer) aan het breien te slaan. Er is toch niet veel leukers dan om iets zachts, moois en liefs te breien voor een baby. Het is pure voorpret! Voor mij was het een lieve vriendin die op een bijzondere manier zwanger was geworden waarvoor ik dolgraag iets wilde breien.

Omdat ik er al vroeg mee begon, mocht het ook best iets groots worden. Voor mijn eigen zoontje had ik vroeger een hele fijne katoenen babydeken die ik ongeveer voor alles kon gebruiken: als dekentje in zijn wieg, en later ook nog in zijn ledikant, ik kon hem er heerlijk mee inzwachtelen, het gaf schaduw in de wandelwagen, werkte als onderligger bij het verschonen onderweg… Al met al vond ik het een ontzettend handig product, een babydekentje.

Bovendien is het breien van een deken heel lekker, omdat je (meestal) niet teveel hoeft na te denken of te tellen en er gewoon lekker aan kunt werken terwijl je televisie kijkt, of aan het kletsen bent met een (al dan niet ook breiende) vriendin.

Op zoek naar een mooi voorbeeld of zelfs een patroon, heb ik ontzettend veel varianten langs zien komen en eigenwijs als ik soms kan zijn, vond ik dat Hét Ideale Dekentje er toch niet helemaal tussen zat. En dus heb ik een eigen variant gemaakt op een deken met opgetrokken steken (in het Engels: slip stitches). Die vind ik er namelijk ontzettend schattig uitzien – een soort kleine strikjes – en bovendien zijn ze heel praktisch: Breien met opgetrokken steken is namelijk een techniek waarbij je een steek uit een voorgaande naald optrekt naar een hogere naald. Wanneer je meerdere kleuren gebruikt, krijg je zo mooie kleureffecten. En dit terwijl je elke naald toch gewoon helemaal met één enkele kleur breit. Je hoeft dus niet steeds 2 kleuren draad om elkaar te slaan!

Ik vond de poederige kleuren van de DMC Natura Just Cotton zo mooi en zacht, dat ik daar meerdere kleuren van wilde gebruiken. Dus wisselt in mijn uitvoering de achterkleur steeds (als er weer een bolletje was opgebreid). De ‘strikjes’ heb ik steeds in gebroken wit gebreit.

babydeken-1

Ik heb het patroon helemaal uitgeschreven, zodat andere mensen die dit dekentje net zo mooi als ikzelf vinden het ook kunnen breien. Het patroon staat hieronder uitgeschreven, maar als je het liever uitprint kun je het patroon ook downloaden: (pdf-file, 176 KB) BREIPATROON BABY DEKEN

babydeken-grijsgroen

 

Breipatroon babydekentje met opgetrokken steken

Afmetingen: 75 x 100 cm

Benodigdheden

 • Breigaren in tenminste 2 verschillende kleuren. Eén kleur voor de achtergrond, en één kleur voor de ribbeldetails. Bij een babydeken raad ik aan om voor een natuurlijk materiaal te kiezen, zoals katoen of (merino)wol.

Voor mijn deken koos ik:

DMC Natura Just Cotton
100% katoen
looplengte: 50 gram = 155 meter
voor naalddikte: 2,5 – 3,5 mm
stekenproef: 27 steken x 34 naalden

7 bolletjes voor de achtergrond; groen, kleurnummer N08 “Eucaliptus” / geel, kleurnummer N43 “Golden Lemon” / bruin, kleurnummer N39 “Ombre” / roze, kleurnummer N44 “Agatha” / blauw, kleurnummer N09 “Gris Argent” [kleur A] en 3 bolletjes voor de details; gebroken wit, kleurnummer N35 “Nacar” [kleur B]

 • Rondbreinaalden (deze heb je nodig, omdat het te veel steken zijn om op rechte naalden te passen)  met een naalddikte die geschikt is voor het breigaren dat je gebruikt, en met minimaal een lengte van 80 cm. In mijn geval gebruikte ik:

Lana Grossa rondbreinaalden design hout
naalddikte 2,5 mm
lengte 100 cm

 • Stekenmarkeerders om aan te geven waar de rand van de deken is. Je kunt hiervoor ook een draadje rondknopen. Of zelf goed opletten bij de overgang van de rand.
 • Een wolnaald; dit is een vrij grove naald met een stompe punt waarmee je alle losse draadeindjes weg kunt steken in je breiwerk
 • Een meetlint
 • Spelden om de deken desgewenst na afloop mee op te spannen (om te blocken)
 • Een stoomstrijkijzer om de deken mee te blocken

 

Babydeken breien

 • 200 steken opzetten [met kleur A]
 • Brei de eerste 10 naalden in ribbelsteek (alle naalden recht) [met kleur A]

Dit is de onderrand van de deken.

 • Brei de volgende 6 naalden als volgt (zie ook breischema):

naald 1 (heeng nld) [kleur A] alle steken recht breien
naald 2 (terugg nld) [kleur A] 8 st recht, (evt. markeerring plaatsen), 184 steken averecht, (evt. markeerring plaatsen), 8 steken recht breien
naald 3 [kleur B] 8 st recht, markeerring overhalen, *1 st averecht afhalen, 3 st recht breien* herhalen tot er nog 8 steken over zijn (= tot markeerring) , deze 8 st recht breien
naald 4 [kleur B] 8 st recht, *3 st recht breien, draad naar voren halen (alsof je averecht gaat breien), 1 st averecht afhalen, draad weer terug naar achter doen* herhalen tot er nog 8 steken over zijn (= tot markeerring), deze 8 st recht breien
naald 5 [kleur A] 8 st recht, 2 st recht breien, *1 st averecht afhalen, 3 st recht breien* herhalen tot er nog 10 steken over zijn (= tot  2 steken voor de markeerring), 1 st averecht afhalen, 1 st recht, (markeerring), laatste 8 st recht breien
naald 6 [kleur A] 8 st recht, 1 st averecht, *1 st averecht afhalen, 3 steken averecht* herhalen tot er nog 10 steken over zijn (= tot 3 steken voor de markeerring), 1 st averecht afhalen, 2 steken averecht, 8 st recht breien

Breischema baby deken

 

 • Deze 6 naalden blijven herhalen totdat de deken 95 cm lang is.
 • Brei nog één maal naald 1 en naald 2.
 • Brei tot slot nog 10 naalden in ribbelsteek [kleur A].

Dit is de bovenrand van de deken.

 • Alle steken losjes (recht) afkanten.

 

Afwerken

 • Alle losse eindjes wegwerken met een wolnaald
 • Voor een mooi resultaat kun je de deken nog even blocken:

Leg de deken uit op een zachte ondergrond (een grote bank, logeerbed, matras). Zorg dat het helemaal mooi rechthoekig ligt, met rechte zijkanten en zonder plooien. Je kunt de deken in de juiste vorm spannen en langs de randen vastpinnen met spelden.
Maak een handdoek of theedoek(en) goed vochtig en leg deze over de opgespannen deken heen.
Ga met een stoomstrijkijzer lichtjes (zonder te duwen) over de afgedekte deken. Zorg dat je overal even overheen ben gegaan.
Haal de handdoek of theedoek(en) van je breiwerk af.
Laat de deken in de vorm opdrogen en haal de spelden eruit.

Klaar!

 

Natuurlijk heb ik mijn uiterste best gedaan om het patroon glashelder uit te schrijven, maar als er dingen onduidelijk zijn, of je hebt gewoon een vraag; laat het me graag weten via help@stricka.nl

11 Comments

 1. Ingeborg

  Hoi Lara,

  Volgens mij zit er een foutje in naald 5 van het babydekentje:

  Er staat dat je nog 11 steken moet breien aan het einde van je naald, maar ik tel er maar 10, namelijk: 1 steek averecht afhalen + 1 steek recht + 8 steken recht = 10 steken… Toch?

  Hieronder de naald zoals beschreven in het patroon.

  naald 5 [kleur A] 8 st recht, 2 st recht breien, *1 st averecht afhalen, 3 st recht breien* herhalen tot er nog 11 steken over zijn (= tot 3 steken voor de markeerring), 1 st averecht afhalen, 1 st recht, (markkeerring), laatste 8 st recht breien

 2. Lara

  Hallo Ingeborg,

  Ik heb nog eens gekeken, en inderdaad ! klopt het niet wat er staat bij naald 5. Het moeten 10 steken zijn (2 tot de markeerring).
  Wat fijn dat je me hierop wijst, ik zal het direct aanpassen!
  Ennuh, mocht je het patroon aan het breien zijn, laat je dan zien hoe het wordt? : )

  Groet! Lara

 3. Ingeborg

  Dan nog een vraag: in naald 6, doe je *1 st averecht afhalen, 3 steken averecht breien*. Is het zo dat als je averecht breit je het averecht afhalen ook altijd doet met de draad voor het werk? In naald 3 haal je namelijk ook averecht af, maar met de draad achter het werk en daar brei je rechte steken… Is hier een verband?

  Ik heb nu 2 hele series gedaan: 1x de hele serie met bij nld 6 het draad achter het werk gedaan (waarbij het er aan de voorkant uiteindelijk niet uitziet zoals op het plaatje; het ‘stokje’ naar boven wordt dan ahw onderbroken) en 1 x met de draad voor het werk (en dan wordt het wel zoals op de foto; je krijgt dan het ‘driehoekje’).

  Dus: kan je me uitleggen hoe dit precies werkt met recht en averecht afhalen en draad voor of achter het werk? En of hier een soort standaard voor is.

  Dankjewel alvast! En natuurlijk kom ik mijn werk aan je showen 🙂 Eerst maar een beetje meer ‘stof’ maken.

  1. Lara

   Ha Ingeborg,
   Het afhalen van een steek kun je doen met de ‘werkdraad’ vóór of áchter het werk. De keuze hiertussen hangt niet samen met de manier waarop je de overige steken in die naald aan het breien bent. Het hangt ervan af of je het dwarse draadje wél of juist níet zichtbaar wilt hebben aan de voorkant van je werk.
   In het patroon van dit dekentje zitten alle ‘dwarse draadjes’ (waar je werkdraad langs de afgehaalde steek gaat) aan de achterkant – uit het zicht. Dus in alle naalden aan de voorkant van je breiwerk houd je de draad áchter het werk. En in alle naalden aan de achterkant van je breiwerk houd je de draad vóór het werk.
   Als je alleen in tricotsteek breit, zit de draad zowiezo al aan de goede kant van het werk (achter bij de rechte steken, en voor bij de averechte steken). In dit patroon moet je opletten bij naald 4, omdat je deze naald niet averecht-, maar ook recht breit (voor het ribbelrandje). In naald 4 moet je dus steeds even je draad naar de andere kant halen wanneer je het steekje afhaalt.
   Als ik mijn patroon terugzie, zou er in de legenda van het shemaatje eigenlijk moeten staan: “1 steek averecht afhalen met de werkdraad aan de kant waar hij toch al zit voor de rest van de steken”. Makkelijker: Er hadden onderstreepte v-tjes in naald 6 moeten staan…!
   Dankjewel scherpe breister, ik ga het weer aanpassen in het patroon!

 4. Sylvie

  Dag Lara,

  Er zit een verschil in het patroon in je blog en die als PDF. Het gaat om naald 6.

  In de blog zeg je: naald 6 [kleur A] 8 st recht, 1 st averecht, *1 st averecht afhalen, 3 steken averecht* herhalen tot er nog 10 steken over zijn (= tot 3 steken voor de markeerring), 1 st averecht afhalen, 2 steken averecht, 8 st recht breien. –> als je de laatste steken optelt kom ik aan 11 ipv 10.
  In de PDF zeg je dan weer ‘herhalen tot er nog 11 steken over zijn’.

  Is de PDF dan correct, met uitzondering van naald 5 waar het wel 10 steken moeten zijn?

  Groeten en alvast bedankt voor het prachtige patroon!

  Sylvie

 5. Jacolien blom

  Beste Lara, ik krijg bij het herhalen van de 6 naalden continue de strikjes rechtsboven elkaar en niet verspringend. Doe ik iets verkeerd of moet je bij het breien van de 2de 6 naalden het anders doen?

 6. Adrienne de Reede

  Ik heb ook nog vragen over dit mooie dekentje: heb je 7 of 5 verschillende achtergrondkleuren nodig? En kleur A is toch de kleur van de rand en de ribbeltjes? Maar in je opsomming geef je aan 3 bolletjes van kleur B. Ik begrijp ook niet goed hoe de randen aan de zijkant eruit zien. Niet gebroken wit of wel? Misschien heb je er een fotootje van?
  Ik hoop dat je snel tijd hebt om te antwoorden! Bedankt, Adrienne

 7. Adrienne

  Beste Lara,
  zou je me kunnen uitleggen hoe de zijranden van het dekentje worden gebreid? Zijn ze in dezelfde kleur (gebroken wit) als de onder- en bovenrand? En wissel je dan steeds na de eerste en voor de laatste 8 steken van kleur?
  Misschien heb je er een fotootje van… bedankt, Adrienne

 8. Desiree

  Ik begon na 30 jaar weer eens te breien en vond dit dekentje wel leuk. Nou, het is meer dan leuk, wat een prachtig dekentje is het geworden!! Een vriendin is nu in verwachting en voor haar ga ik nu een schattig geheel babyblauw met witte ophaalsteken dekentje met dit patroon breien. Ze zal het geweldig vinden. Veel dank voor dit patroon!

  1. Lara

   Hallo Desiree,
   Wat ontzettend leuk om te horen!
   Als je het leuk vind, zou ik heel graag een foto zien van je mooie resultaat… 😀
   Veel brei-plezier & lieve groet,
   Lara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *