Help! Breipatronen lezen…

Voor veel mensen geeft het lezen van een breipatroon direct al stress. “Begrijp ik wat er staat?” “Kom ik er wel uit?” “Wat bedoelen ze nou precies?” “Huh?”
De manier waarop breipatronen worden beschreven verschilt nogal. Soms wordt alles helemaal uitgeschreven, soms worden er schema’s met symbolen gegeven, soms staat een beschrijving vol met afkortingen. Bijna altijd moet er toch behoorlijk gepuzzled worden om te begrijpen wat er staat.

Aarzel niet & vraag mij om hulp!?

Ik bestudeer met plezier patronen, ontdek of er geen foutjes in staan, en schrijf / teken het uit op de manier die voor jou het fijnste is. Dus stuur mij het patroon, en ik zal je helpen om het te ontcijferen. Gewoon, omdat ik mensen graag help om mooie dingen te maken.

Stuur een e-mailtje naar breipatroon@stricka.nl en ik beantwoord het z.s.m.

181 Comments

 1. Jeanette Luesink Prins

  Bij 12 cm. totale lengte, minder aan beide kanten (=op 2 st. vanaf elke kant) afwisselend in elke 14e naald en in elke 16e naald: 5 maal 1 st. Er zijn hierna 106 st. Nu is mijn vraag ik heb 116 steken staan dus hoe kom ik nu bij die 106 steken? Of lees ik het verkeerd?
  Alvast bedankt voor u antwoord.

  1. Imke

   Beste…

   Ik zit met een probleem ik ben een vest aan het breien maar nu moet ik 8 steken minderen maar heb er maar 6 voor mijn eerste kabel… Moet ik dan alles minderen maar dan kan ik die kabel toch niet meer verde breien moet ik die dan gewoon half verder blijven breien of wat miet ik dan doen?

   1. Lara

    Hallo Imke,
    Goeie vraag! Meestal wordt er in het patroon wel geadviseerd wat je met minderingen ‘in’ een kabel moet doen. Soms adviseren ze je om de kabel waarin geminderd wordt helemaal niet meer verder te breien. Bij jou zou je je hele ‘eerste kabel’ minderen en nog 2 van de ‘tweede kabel’. Je hebt dan dus nog maar 4 steken voor je 2e kabel over (als ik je goed begrijp)? Het hangt ook een beetje af van het vervolg: Ga je in de volgende naalden nóg verder minderen? Dan zou je tweede kabel dus sowieso ook stoppen…
    Kun je iets met dit verhaal..? 😐
    Lieve groet,
    Lara

 2. Lara

  Beste Jeanette,

  Bedankt voor je vraag : )

  Wanneer je breiwerk een lengte heeft van 12 cm [116 steken], minder je als volgt:

  – in de 14e naald minder je een steek ná de eerste 2 steken & je mindert in dezelfde naald nog een steek vóór de laatste 2 steken [114 steken]

  – 16 naalden later doe je hetzelfde (weer 2 steken minder) [112 steken]

  – 14 naalden later doe je hetzelfde [110 steken]

  – 16 naalden later weer [108 steken]

  – 14 naalden later weer [106 steken]

  Ik hoop dat je hier wat aan hebt!

 3. Manon

  Super bedankt Lara! Dankzij jouw hulp kan ik eindelijk verder met m’n nieuwe trui breien. Je uitleg is helder en uitgebreid. Vooral de snelheid waarmee je me terug mailde was onvoorstelbaar. Als je ergens niet uit komt gewoon Lara mailen, dan komt alles goed!!

 4. Anne

  Hallo,
  Ik heb een breipatroon met een diagram erbij voor een ruitpatroon. Dit is in heen en terug gaande naald vermeld. Nu is mijn vraag, zo’n diagram lees je dat altijd voor alle naalden van rechts naar links? Of is het de oneven naalden van rechts naar links en de even naalden van links naar recht? Misschien een domme vraag hoor maar ik zit er even mee! Alvast bedankt voor uw antwoord!

  1. Lara

   Hallo Anne,

   Bedankt voor je (absoluut niet domme) vraag!

   Een diagram met daarin heengaande en teruggaande naalden weergegeven begin je rechtsonder te lezen. Je begint dus te breien met de onderste regel, van rechts naar links. De volgende regel brei je van links naar rechts. Dan weer van rechts naar links. Enzovoorts. Meestal staan er bij zo’n diagram nummers die de volgorde én het begin van de naalden aangeven. Het voordeel van de diagram is dat je goed kunt zien welke steek er boven welke voorgaande steek gebreid wordt.
   (Let op, sommige diagrammen geven alleen de heengaande naalden. In dat geval lees je deze dus allemaal van rechts naar links. Hoe je de teruggaande naald moet breien staat dan ergens in de tekst beschreven).

   Laat het me graag weten als je nog andere vragen/onduidelijkheden tegenkomt?

   Succes met breien & maak er wat moois van!

   Groet, Lara

 5. Sara

  Ik hoop dat je mij ook wil helpen Lara!

  Ik ben een beginnende breister en ik wil nu graag een sjaal maken met gaatjes. Helaas kan youtube me deze keer niet helpen, daar kijk ik het meestal van af.. In het breipatroon staat het volgende:

  Nld 1-8: Brei alle st recht.
  Nld 9: 2 st r, * 2 st recht samen, 2 omsl *, herhaal van *-* tot er 3 st over zijn, 3 st r.
  Nld 10: Brei alle st recht – brei de eerste omsl r maar laat de andere omsl van de nld glijden (om de gaatjes groter en beter zichtbaar te maken).

  Nu heb ik echt geen idee hoe ik naald 10 moet breien.. 🙁
  Eerste omslag recht en laat de andere omslag van de naald glijden.?! Help!

  Groetjes Sara

  1. Lara

   Hallo Sara,
   Natuurlijk wil ik jou ook helpen Sara!
   In naald 9 heb je, als het goed is, steeds 2 omslagen achter elkaar gemaakt. Dat wil zeggen dat je de draad 2 keer om je rechternaald hebt gewikkeld voordat je de eerstvolgende steek ging breien.
   In naald 10 moet je het eerste lusje van die twee omslagen recht breien (zoals je met alle andere ‘gewone’ steken in die naald doet), en het tweede lusje laat je daarna gewoon van je naald afglijden.
   Misschien vind je het fijner om gewoon instructies te volgen, doe dan dit:
   Nld 10: Brei 4 st recht, * laat 1 steek van je naald afglijden (zonder deze te breien)(echt waar, laat hem maar gewoon van de naald afvallen : ), 2 st recht *, herhaal van *-* tot er 2 st over zijn, 2 st recht.
   Ik hoop dat je hiermee verder kunt!? Laat het me graag weten?
   Lieve groet, Lara

 6. Thea

  Hallo, ik ben een babyjurkje aan het breien met een raglanmouw en snap iets niet. *iedere 2e naald: 2×1 minderen en 4 naalden hoger: 1×1 mindering*, herhalen van *tot* 2 maal en iedere 2e naald 3×1 mindering. Pffffff ik word er duizelig van. Graag hoor ik van u.

  1. Lara

   Hallo Thea, ik begrijp zo goed dat je hier duizelig van wordt!! Ik denk dat het jou het meest zal helpen als ik per naald uitschrijf wat je moet doen, vanaf het punt waar je gaat minderen (afkanten). Ik ga ervanuit dat je losse panden breit (en het jurkje dus niet in het rond breit) en dat je 1 voorpand hebt (1 deel, waaraan je aan weerszijden armsgaten maakt). Als het toch anders zit, laat het me dan graag weten, dan pas ik het nog aan?
   [iedere 2e naald 2×1 mindering]
   naald 1 – 1e steek afkanten
   naald 2 – 1e steek afkanten
   naald 3 – 1e steek afkanten
   naald 4 – 1e steek afkanten
   [4 naalden hoger 1×1 mindering]
   naald 5 & 6 – gewoon breien
   naald 7 – 1e steek afkanten
   naald 8 – 1e steek afkanten
   [2 maal herhalen]
   naald 9 t/m 16 – hetzelfde breien als naald 1 t/m 8
   naald 17 t/m 24 – hetzelfde breien als naald 1 t/m 8
   [iedere 2e naald 3×1 mindering]
   naald 17 – 1e steek afkanten
   naald 18 – 1e steek afkanten
   naald 19 – 1e steek afkanten
   naald 20 – 1e steek afkanten
   naald 21 – 1e steek afkanten
   naald 22 – 1e steek afkanten
   Dit zou het zo moeten zijn. Klopt het met jouw patroon dat je nu 24 steken minder hebt?
   Ik hoop dat je hiermee verder kunt breien & je er een prachtig jurkje van zult maken!

 7. Lisanne

  Hallo Lara,

  Ik ga voor het eerst een patroon volgen, maar snap niet precies in het volgende verhaal wat het verschil tussen de ribbelsteek en rechte steek is. Vooraf aan dit moest ik een aantal naalden in ribbelsteek maken en vervolgens:
  Brei 1 nld recht met 3 ribbelst aan iedere kant, en ga dan verder als volgt – aan de verkeerde kant: 3 ribbelst, 2 st recht, 2 st av, 3 st recht, M.1, 3 st recht, M.2, 3 st recht, M.1, 3 st recht, 2 st av, 2 st recht, 3 ribbelst.
  Hoe maak ik dus het verschil tussen de 3 ribbelsteken en de rechte steken?
  Alvast bedankt!

  1. Lara

   Hallo Lisanne, ik begrijp je verwarring denk ik wel. Een ribbelsteek ontstaat wanneer je allemaal rechte steken breit, zowel in de heengaande als in de teruggaande naald. Er is dus een soort overlap tussen een ribbelsteek en een rechte steek. In jouw patroon zul je de 3 ribbelsteken (de eerste en laatste 3 steken van elke naald) steeds recht breien – of je nu aan de voorkant of aan de achterkant van je werk breit. Voor de andere steken worden precieze instructies gegeven, die je gewoon kunt opvolgen. Kun je hiermee weer verder, of kan ik het nog beter / anders uitleggen? Ik hoor het graag!?

 8. Joanne

  Hallo Lara,

  Wat super dat je op deze manier wilt helpen!!
  Ik ben aan het proberen om sloffen te breien volgens het onderstaande patroon. Het eerste gedeelte begrijp ik helemaal – dus dat heb ik even tussen haken gezet. Vanaf “Ga verder met BREINLD ZONDER KNOP 5 mm” snap ik het niet helemaal meer. Hoe moet je een markeerdraad plaatsen? En wat wordt bedoeld met: “brei verder in de rondte”? Kan dat gewoon met twee naalden?
  En wat wordt er bedoeld met: :”Brei nu 1 nld met lichtbruin mix alle st 2 aan 2 recht samen over de nld = 8-8-8 st”?

  Alvast super bedankt!!
  Joanne

  (SLOF:
  Wordt heen en weer gebreid op de nld.
  Zet 48-48-48 st op met nld 4.5 mm en lichtbruin mix. Brei RIBBELST – zie boven – met verkorte toeren als volgt: 1 nld over alle st, * brei 6 st, keer het werk en brei de teruggaande naald, brei 1 nld over alle st *. Herhaal van *-* tot het werk 4 cm meet, gemeten in het midden voor alle maten. Ga verder in ribbelst. DENK OM DE STEKENVERHOUDING! Minder TEGELIJKERTIJD bij een hoogte van 8-9-10 cm (gemeten in het midden), 1 st aan iedere kant. Herhaal elke 4e nld in totaal 3 keer – zie TIP VOOR HET MINDEREN-1 = 42-42-42 st. Kant bij een hoogte van 11-12-13 cm 3 st af aan het begin van de volgende 2 nld = 36-36-36 st.)
  Ga verder met BREINLD ZONDER KNOP 5 mm (aan de goede kant). Brei 18 tricotst met lichtbruin mix. Plaats een markeerdraad (= midden onder de voet). Ga nu verder in de rondte (begin bij de markeerdraad), brei TEGELIJKERTIJD PATROON over alle st – zie boven. Plaats 1 markeerdraad aan iedere kant van de voet, met 18 st voor de bovenkant voet en 18 st voor de onderkant voet. Minder TEGELIJKERTIJD bij een hoogte van 17-19-21 cm 1 st aan iedere kant van beide markeerders en herhaal dit minderen om de nld in totaal 5-5-5 keer – zie TIP VOOR HET MINDEREN- 2 = 16-16-16 st over op de nld (deel van het patroon is nu geminderd). Brei nu 1 nld met lichtbruin mix alle st 2 aan 2 recht samen over de nld = 8-8-8 st. Het werk meet ongeveer 22-24-26 cm. Knip de draad af, haal deze door de overgebleven st en zet vast.

  1. Lara

   Hallo Joanne, in jouw patroon voor de sloffen wordt eerst heen en weer gebreid, ‘gewoon’ op 2 breinaalden – in het gedeelte dat je helemaal begrijpt. Daarna ga je rondbreien op breinaalden zonder kop (ook wel sokkennaalden genoemd). Je verdeeld de 36 steken waarmee je eindigde over 3 of 4 breinaalden en verbind de eerste en de laatste steek door de ene steek te breien met de draad van de andere steek. Kijk voor de duidelijkheid eens naar YouTube-filmpjes over rondbreien. Een markeerdraadje, of markeerring is een lusje / ringetje dat je tussen 2 steken op je naald schuift om die plek te markeren. Zo zie je duidelijker waar het begin van je ronde zit. Kijk maar eens of je er zo verder wijs uit wordt? En laat het me anders graag weer horen! Groet, Lara

 9. marleid

  oh wat mooi dat je dit doet, kun je mij ook helpen, het staat er zo:

  TOER 1: (vk) av.
  Brei in tricotsteek 1 meerd aan elke kant v.d. volg toer en daarna om de toer,
  tot 17 st.
  Brei 1 toer. 1 meerd aan elke kant v.d. volg toer en daarna om elke 4e toer, tot 33 st.
  Brei 13 toeren in tricotsteek

  dank je alvast

  1. Lara

   Hallo Marleid,

   Goed dat je me gevonden hebt. Ik help je echt met veel plezier!

   Als ik het goed lees ga je iets ‘driehoekigs’ breien met dit patroon? Je begint met een aantal steken, maar ik weet niet hoeveel… Zal ik gokken dat dit er 3 zijn? Dan zal ik je naald voor naald vertellen wat je volgens mij moet doen, en hoeveel steken je daarna op je naald zou moeten hebben staan:

   naald 1 : alle steken averecht breien [3]
   naald 2 : 1 steek meerderen, alle steken recht breien, 1 steek meerderen [5]
   naald 3 : alle steken averecht breien [5]
   naald 4 : 1 steek meerderen, alle steken recht breien, 1 steek meerderen [7]
   Herhaal naald 3 & 4 totdat je 17 steken op je naald hebt staan
   (Als je inderdaad met 3 steken zou zijn begonnen, heb je nu 14 naalden gebreid, en ga je dus door met…:)
   naald 15 : alle steken averecht breien [17]
   naald 16 : 1 steek meerderen, alle steken recht breien, 1 steek meerderen [19]
   naald 17 : alle steken averecht breien
   naald 18 : alle steken recht breien
   naald 19 : alle steken averecht breien
   naald 20 : 1 steek meerderen, alle steken recht breien, 1 steek meerderen [21]
   herhaal naald 17 t/m 20 totdat je 33 steken op je naald hebt staan
   (Als je inderdaad met 3 steken zou zijn begonnen, heb je nu in totaal 44 naalden gebreid, en ga je dus door met…:)
   naald 45 : alle steken averecht breien [33]
   naald 46 : alle steken recht breien [33]
   naald 47 : alle steken averecht breien [33]
   herhaal naald 46 & 47 nu nóg 5 keer

   Dit is wat ik begrijp uit het stukje van jouw patroon. Als je meer zekerheid wil, of twijfels hebt of ik het wel goed heb begrepen, helpt het om meer van het patroon te zien, of eventueel ook een plaatje van het breisel.

   Hopelijk kun je hiermee weer verder breien, & anders laat het me graag weer horen?!

 10. mirthe

  Hoi,
  In mijn breipatroon (voor een vest) staat het volgende:
  De 1e – 8e nld br., dan voor de schuine mouwranden eerst elke 4e nld. 10×1 s. dan in elke 2e nld 5×1 s. aan weersz. meerd. = 63 s.
  Ik snap alleen niet wat er nou wordt bedoeld. Ik heb al 8 pennen gebreid voor de boord. Moet ik nou eerst nog 4 pennen breien en dan meerderen? En moet ik dan in 1 keer 10 steken meerderen? Of elke 4e naald 1 steek meerderen en dan dan 10 keer?

  Alvast bedankt!

  1. Lara

   Hallo Mirthe, ik geloof dat je een vestje breit van boven (de boord bij de hals) naar beneden? Je moet vanaf de instructie inderdaad eerst nog 3 naalden doorbreien (waarschijnlijk in tricotsteek?) voordat je in de 4e naald aan weerszijden 1 steek gaat meerderen. Daarna weer 3 naalden gewoon breien en de 4e naald weer aan weerszijden 1 steek meerderen. Dit doe je in totaal 10 keer. Dan heb je 20 steken meer dan waar je mee begon. Hierna brei je 1 naald ‘gewoon’, en in de volgende naald meerder je weer 1 steek aan beide kanten. Dan weer een naald gewoon breien, en weer aan weerszijden 1 steek meerderen. Dit doe je in totaal 5 keer. Dan heb je nog 10 steken meer op je naald staan. En als het helemaal goed is gegaan, heb je dan dus 63 steken… : ) Lukt het zo? Succes!

 11. Marian

  Sorry ging niet helemaal goed.
  Ik ben een rugpand aan het breien met aan het begin en eind een boordsteek. Nu staat er in het patroon: let wel, over de st. In boordsteek 1×1, elke 20 naalden 2 naalden minder breien.
  Wat wordt daar mee bedoeld?

  1. Lara

   Hallo Marian, ik begrijp dat je dit niet snapt, want ik begrijp het zelf ook niet zo goed. Dat overkomt me niet vaak….! Wat ik me kan voorstellen is dat de hoogte van de steken in boordsteek anders is dan de andere steken. En dat ze dat verschil opheffen door de steken in boordsteek dus 18 naalden te breien, terwijl de andere steken 20 naalden worden gebreid. Dit kun je doen met ‘verkorte toeren’, maar dit is niet iets wat je zo tussen-neus-en-lippen door in een patroon zou zetten, zonder verdere uitleg hoe je dit het beste kunt doen. Ik weet niet waar je het patroon vandaan hebt, maar misschien kun je je wenden tot de maker(s) van het patroon? Als je denkt dat het helpt om het hele patroon te sturen, dan kijk ik daar graag nog even naar!

 12. Sandra

  Ha Lara,
  allereerst m’n complimenten voor jouw service! wat presenteer je dat geweldig en leg je het heerlijk duidelijk uit. een super online service!

  ik heb twee vragen over een formulering in het patroon dat ik wil breien:
  ‘5 st. als bij het av. br. afh., daarbij de draad voor de steek verder leiden’
  betekent dat wel averecht insteken, maar dan niet omslaan van rechts naar links, maar van links naar rechts?

  en: 5 steken samenbreien, daarbij steeds 1 steek averechts, en 1 steek averecht gedraaid
  wat betekent dat ‘averecht gedraaid’?

  ik kwam deze volgens mij nog niet tegen in je andere antwoorden.

 13. Sandra

  ha Lara, ik heb nog maar één vraag, die tweede die ik hiervoor stelde (averecht gedraaid) heb ik elders al uitgelegd gevonden. dat is me nu duidelijk.
  dus als je me die andere nog zou kunnen uitleggen, graag! (mag je die tweede deleten)

  1. Lara

   Hallo Sandra, bedankt voor je complimenten over stricka… i like! : )
   Over je vraag: In je patroon wordt gezegd dat je 5 steken averecht moet afhalen, waarbij je de draad vóór de steken verder leidt.
   In het algemeen betekent “een steek afhalen” dat je een steek – zónder deze te breien – overzet op je rechternaald. Als je de rechternaald in de steek ‘prikt’ zoals je dat ook doet wanneer je een rechte steek breit, dan heet dit RECHT AFHALEN. Wanneer je de rechternaald in de steek steekt zoals je dat doet wanneer je een averechte steek breit, dan heet dit AVERECHT AFHALEN. Na het insteken doe je verder niets anders dan de steek gewoon van je linkernaald af laten glijden, zodat hij nu op de rechternaald staat.
   In jouw geval ga je dus 5 steken achter elkaar averecht afhalen. (Je breit de steken niet, en slaat de draad dus verder helemaal niet om de naald).
   Waar je verder op moet letten is dat je de werkdraad (de draad waarmee je breit) naar voren haalt vóórdat je de 5 steken gaat afhalen. Je ziet die draad dan dus horizontaal voor je steken langslopen.
   Kun je iets met deze uitleg? Laat het me anders weten, dan schrijf ik het nog anders op!
   Groetjes, Lara

 14. christel

  hallo,
  ik maak een poncho en begin met meerderen. Er staat: meerder vanaf de boord voor de wijdte aan beide kanten in elke 2e naald afwisselend 7maal 5×1 st en 1x0st (totaal 35st)….
  ik denk dat ik gewoon in elke 2e nld aan begin en eind van de naald 1 st moet meerderen, gedurende70 naalden, maar wat betekent dan die 1×0 st???
  of zit ik helemaal fout???
  alvast bedankt!!!

  1. Lara

   Hallo Christel, je moet inderdaad in bijna elke 2e naald gaan meerderen aan beide kanten van de naald. Die “0” in je patroon is superverwarrend, maar heeft waarschijnlijk te maken met verschillende maten van het patroon: voor sommige maten staat daar dan een ander getal… Als ik het goed lees doe je dit:
   1e naald: gewoon breien
   2e naald: aan beide zijden 1 steek meerderen
   Deze 2 naalden herhaal je nog 4x [zodat je het in totaal 5x hebt gebreid]
   11e naald: gewoon breien
   12e naald: NIET meerderen
   Deze 12 naalden herhaal je nog 6x [zodat je het in totaal 7x hebt herhaald]
   Je hebt dan 84 naalden gebreid en in totaal 70 steken gemeerderd (35 aan elke zijde)
   Kun je zo weer verder? Veel plezier!

 15. Sandra

  hallo Lara,

  Misschien vraag ik teveel, dan laat maar zitten.

  Ik heb vroeger wel gebreid en ook kabels, maar nooit op een rondbreinaald.
  Ik zou graag onderstaand patroon willen breien van drops design nr 114-31
  Het eerste deel tot aan “lees alle aanwijzingen voor u verder gaat” is volgens mij hetzelfde op de rondbreinaald als op gewone pennen.(Het patroon M2 krijg ik niet gekopieerd in dit veld) (heb onderaan wel de uitleg van het telpatroon geplaatst.)

  Echter hoe brei ik dit op gewone pennen en hoe vertaal ik het patroon van 16 steken over het gedeelte * – *
  Is in patroon M2 1 blokje de heen als teruggaan de naald?

  SCHOUDERWARMER:
  ——————————————————–
  RIBBELST (heen en weer gebreid op de nld): brei alle nld recht.
  PATROON: Zie telpatroon M.2. Het telpatroon geeft de goede kant van het werk weer

  KNOOPSGATEN:
  Maak knoopsgaten bij een hoogte van 2 cm als volgt aan de goede kant: Brei 7-7-7 st, kant 1 st af, * brei 8-9-10 st, kant 1 st af *, herhaal van *-* in totaal 4 keer, eindig met 3 st = 5 knoopsgaten. Zet nieuwe st op boven de afgekante st in de teruggaande naald.
  ——————————————————–

  SCHOUDERWARMER: Wordt zijdelings heen en weer gebreid op de rondbreinld.
  Zet 47-51-55 st op met rondbreinld 8 mm. Brei RIBBELST – zie boven – brei TEGELIJKERTIJD steeds de eerste 2 st op elke nld aan de goede kant met dubbele draad. Maak TEGELIJKERTIJD bij een hoogte van 2 cm KNOOPSGATEN in
  de volgende nld aan de goede kant – zie boven! Meerder bij een hoogte van 4 cm als volgt over de nld aan de verkeerde kant: Brei ribbelst over de eerste 4 st, meerder 6 st gelijkmatig over de volgende 10 st, ribbelst over de volgende 17-21-25 st, meerder 6 st gelijkmatig over de volgende 10 st, brei de nld verder in ribbelst = 59-63-67 st.

  ——————————————————————————————————
  LEES ALLE ONDERSTAANDE AANWIJZINGEN DOOR VOOR U VERDER GAAT!
  Ga verder in patroon en verkorte toeren als volgt aan de goede kant:
  2 ribbelst, 4 st av , M.2 (= 16 st), 2 st av, ribbelst over de volgende 15-19-23 st, M.2 (=16 st), 4 ribbelst –
  brei TEGELIJKERTIJD verkorte toeren als volgt:
  * 1 nld over alle st,
  1 nld over 20 st, keer het werk, brei de teruggaande naald over 20 st,
  1 nld over alle st,
  2 nld over 37-41-45 st,
  2 nld over 33-37-41 st,
  2 nld over 29-33-37 st,
  2 nld over alle st,
  2 nld over 37-41-45 st,
  2 nld over 33-37-41 st,
  2 nld over 29-33-37 st
  *, herhaal van *-*.
  DENK OM DE STEKENVERHOUDING! Ga zo verder in patroon. Brei bij een hoogte van 128-148-168 cm gemeten langs de onderkant (pas zo aan dat het na een volledige herhaling van M.2 is) de volgende nld aan de goede kant als volgt: Brei ribbelst, minder TEGELIJKERTIJD 6 st gelijkmatig over alle kabels = 47-51-55 st. Ga verder in ribbelst over alle st. Kant af als de rand in ribbelst 4 cm meet. Naai de knopen aan.

  open hokje = Recht aan de goede kant, averecht aan de verkeerde kant
  hokje met kruisje = Averecht aan de goede kant, recht aan de verkeerde kant
  V over 8 hokjes = Zet 4 st op een kabelnld en hou deze achter het werk, 4 st recht, 4 st recht van de kabelnld
  ^ = Zet 4 st op een kabelnld en hou deze voor het werk, 4 st recht, 4 st recht van de kabelnld

  1. Lara

   Hallo Sandra, ik heb even naar het patroon gekeken op de DROPS website, en ik heb goed nieuws voor je: Er worden weliswaar rondbreinaalden gebruikt, máár met die naalden wordt “gewoon” heen-en-weer gebreid! Je kunt dus gewoon breien zoals je dat gewend bent. De reden dat er rondbreinaalden gebruikt worden, is dat er waarschijnlijk (voor sommige stukken) zoveel steken op de naald staan, dat die op een rechte naald niet zouden passen. Je zult alsnog vast moeten wennen aan de korte naaldpunten, maar ik hoor van de meeste mensen dat ze er uiteindelijk fijner mee breien! Succes ermee, en stel gerust weer een vraag als je ergens niet uitkomt…

 16. Caroline

  Hallo Lara,

  Ik heb een vraagje. Ik brei graag, maar mijn nederlands is niet zo goed daarom ben ik een beetje onzeker met de nederlandse breipatronen.
  In het breipatroon staat “3 naalden hoger, verdeel 5 meerderingen…” – Moet ik de meerderingen nu in de 3e naald zelf of in de 4e naald maken?

  Hartelijk bedankt knitting fairy! 🙂 🙂

  1. Lara

   Hallo Caroline, goede vraag; dit soort beschrijvingen geeft altijd een beetje twijfel, óók als je Nederlands wel heel goed is…. : ) Ik zou inderdaad zeggen dat je in de 3e naald de meerderingen moet breien – meestal gebeurt dit aan de ‘goede kant’ van je werk (dus met de voorkant van je breisel naar je toe). Lieve groet van de knitting fairy! *hihi*

 17. mariska mollenkopf

  Beste Lara, ik ben geen onbekend met breien, maar het volgende patroon maak mij in de war.

  het patroon is in ajour, dat begrijp ik. Maar er staat het volgende:
  99 steken opzetten met nld nr 4,5. En nu komt het: Eerst 1 tg. nld. r. br.
  Dan in ajourpatroon in de volg. indeling verder breien.

  Ik snap die eerst 1 tg. nld. r. br niet. Ik heb nu mijn steken opgezet en nog niets gebreid. Er staat ook iets over tricotsteek, maar dat zie ik niet terugkomen als ik moet beginnen met breien.

  Er wordt ook nog het volgende aangegeven:
  Opgelet door de breitechniek ontstaat aan de opzetrand een platte boogjesrand.

  Kun je mij hierbij helpen? Hartelijk dank alvast
  met vriendelijke groet,
  Mariska

  1. Lara

   Hallo Mariska, wat in jouw patroon staat is het volgende: Brei eerst één teruggaande naald recht. Na het opzetten ga je dus eerst een naald alle steken recht breien. Dit is – anders dan meestal het geval is – de achterkant van je breiwerk. (Doordat je deze naald aan de achterkant recht breit, zul je inderdaad mooie golfjes / buikjes aan de voorkant krijgen)
   De volgende naald wordt de eerste naald aan de ‘goede kant van het werk’; dan start je met het breien van het aangegeven ajourpatroon.
   Hoop dat je hiermee weer verder kunt!?

 18. Irene

  Hoi Lara,

  Wauw, wat fijn dat je hierin mee helpt! Ik brei al een tijdje en kom na wat puzzelen en youtube wel uit de patronen. Alleen heb ik nu een patroon met een fantasiesteek waar ik niet goed uitkom.
  Eerst doe je drie naalden waarbij je boven elkaar een steek afhaalt en er dus een draadje gespannen staat achter de steek. Hierdoor heb je na drie naalden drie mooie draadjes boven elkaar.
  In de vierde naald doe je ‘1 rechte steek boven 3 afgehaalde steken (de rechternaald in de volgende steek insteken, daarna onder de 3 gespannen draden en ze rechts samenbreien).
  Als ik dit doe krijg ik vier lussen op mijn naald en staat alles heel strak gespannen, ik kan me niet voorstellen dat dat de bedoeling is. Heb jij enig idee hoe dit bedoeld wordt?

  Heel erg bedankt alvast!

  1. Lara

   Hallo Irene, ik kan me inderdaad voorstellen dat die 3 draadjes te kort kunnen zijn om helemaal omhoog te trekken naar die ene rechte steek… Maar als je die rechte steek nou eens een beetje langer doortrekt, zodat de 3 draadjes niet aangetrokken worden, maar de steek zelf? Is dat een idee? En een andere manier zou kunnen zijn om de steken eerst allemaal wél te breien, en pas 3 steekjes uit te halen wanneer je de rechte steek erboven gaat breien. Dan zijn de dwarse draadjes namelijk wat langer, en trekt het wat minder. Hoop dat je hiermee uit de voeten kunt? Succes!

 19. Sonja

  Hallo Lara,

  Ook ik ben een beginnende breister die dacht dat een vest wel moet lukken. Breien gaat ook goed, maar minderen is een ramp.
  Bij het linker voorpand staat: minder bij 38 cm hoogte aan de linkerkant voor de hals 13x 1 steek in elke 4e naald. Totale lengte wordt 68 cm.
  Kun je me helpen?

  1. Lara

   Hallo Sonja, als je breiwerk (het voorpand) 38 cm hoog is minder je 1 steek aan de linkerkant van het pand (links = gezien vanaf de goede kant van je breiwerk). Brei dan 3 naalden door zonder te minderen. In de 4e naald minder je wéér 1 steek. Brei weer 3 naalden verder zonder mindering. En in de 4e naald minder je weer 1 steek. Dit blijf je zo herhalen totdat je in totaal 13 keer een steek hebt geminderd. Waarschijnlijk is de hoogte van het voorpand dan ongeveer 68 cm. Kun je hiermee uit de voeten? Groet, Lara

 20. Jacquelien

  Hoi, ik ben bezig een muts te breien. Nu zijn er in het telpatroon grijze vlakjes aangegeven, waarbij aangegeven staat “geen steek”. Wat bedoelen ze hiermee?

  1. Lara

   Hallo Jacquelien, op de valreep van 2014; In een telpatroon staan de vakjes zó boven elkaar getekend dat de steken die in je breiwerk ‘boven elkaar’ gebreid zijn ook in het diagram boven elkaar staan. Wanneer je steken gaat minderen (zoals ook het geval is in jouw patroon van de muts), valt er eigenlijk een steek weg… Om nu te zorgen dat de goede vakjes nog wel boven elkaar staan, ontstaat er een leeg vakje – het grijze vlakje dat is aangegeven met “geen steek”. Dit vakje moet je dus gewoonweg negeren, doen alsof het er niet is en de instructie vóór en ná dit vakje achter elkaar opvolgen. Hoop dat ik het zo duidelijk heb kunnen opschrijven? Succes ermee!

 21. Marijn

  Wat een geweldige service! Ik probeer, na sokken en een kol een trui te breien…..
  Maar raak nu in de war van alle meerderingen. Misschien kun je me helpen. Ik maak deze trui in maat M (op een rondbreinaald)
  http://www.garnstudio.com/lang/nl/visoppskrift.php?d_nr=157&d_id=29&lang=nl

  Ik begrijp niet hoe ik nu verschillend moet meerderen rondom het telpatroontje. Misschien kun je het me uitleggen? Ik heb wat ik nu heb uitgeschreven, 62 steken, markeerders aangebracht voor het telpatroontje (8x) maar waar, moet ik nu hoeveel steken meerderen?
  Tnx.

  1. Lara

   Hallo Marijn, wat een leuke trui ben je aan het breien! Ik begrijp heel goed dat je van deze instructies een beetje in de war raakt, want het is weer eens als een ware puzzel opgeschreven… Ik ga het duidelijker voor je proberen op te schrijven:

   Als het goed is heb je de 62 steken als volgt verdeeld (ik geef de stekenmarkeerders aan met een tekentje; # voor mouwen, * voor lijf):

   5 steken * A.1. # 3 steken # A.1. * 10 steken * A.1. # 3 steken # A.1. * 5 steken

   Voor alle komende meerderingen (totdat je totaal 162 steken op de naald hebt staan) geldt dat je op de plaats van de stekenmarkeerder een omslag breit, die je in de volgende naald verdraaid recht breit. De stekenmarkeerder blijft steeds ‘tegen de A.1.-steken aangeplakt’. Daarmee bedoel ik dat je de nieuwe steken steeds aan de buitenkant van het A.1.-deel maakt. Als je de streepjes hieronder als de nieuwe steek ziet, zie je misschien duidelijker waar de nieuwe steken moeten komen:
   5 steken | * A.1. # | 3 steken | # A.1. * | 10 steken | * A.1. # | 3 steken | # A.1. * | 5 steken

   Okay, nu nog weten in welke toer/naald je welke meerderingen moet maken… Dit is vooral een kwestie van netjes opschrijven/-tekenen en dan precies bijhouden waar je gebleven bent.

   Voor de plekken met de * – stekenmarkeerders geldt (geef deze een andere kleur dan de andere!): 2x in elke naald meerderen, dan 4x om de naald meerderen en dan nog 5x in elke 4e naald meerderen. [je bent dan 30 naalden verder]

   Voor de plekken met een # – stekenmarkeerder geldt: 6x in elke naald meerderen, dan 4x om de naald meerderen en dan nog 4x in elke 4e naald meerderen. [je bent dan ook 30 naalden verder]

   Ik hoop dat het hiermee duidelijker voor je is geworden? Ik snap het zelf in ieder geval wel, dus als er nog iets niet duidelijk is, laat het me maar weten hoor! Dan leg ik het je nog anders/beter uit…

   Zet um op! Groet, Lara

 22. Josien

  Hoi,
  Ik heb een vraag over meerderen voor de mouw. Ik zet 56 st op moet 5 cm boord breien, daarna verdergaan met een grotere naald. En meteen moet ik in elke 4e nld. 23×1 meerderen aan weerszijden. Ik begrijp dat je iedere 4e nld. Aan het begin en eind van de nld. 1 steek meerderd, maar wanneer begin ik hiermee? Doe ik in naald 1 de eerste meerdering en dan 3 naalden breien en in de 4e meerderen of brei ik 3 naalden en meerder ik dan? Dan kom ik wel uit op av en dat lijkt me niet kloppen. Doe ik in de eerste nld de eerste meerdering en brei dan 3 naalden en meerder de tweede dan meerder ik in een rechte naald en dat klopt dan weer wel. Ikhoop dat u mij kunt helpen.
  Vriendelijke groet,
  Josien

  1. Lara

   Hallo Josien, ik begrijp je verwarring en zou zelf ook graag aan de voorkant steken willen meerderen… In principe brei je ná de boord eerst 3 naalden ‘gewoon’ en gaat in de 4e naald de eerste keer meerderen. Maar omdat je, zoals je al zegt, dan aan de averechte kant bent zou ik eerst 2 naalden gewoon breien en de eerste keer dus even in de 3e naald meerderen. Hierna kun je het ritme van elke-vierde-naald wél gewoon aanhouden en kom je steeds aan de goede kant uit. Hier ga je niks van zien, en het voelt beter! : )

 23. Akke

  Hoi Lara, allereerst bedankt voor je eerdere hulp met het breien van mijn muts! Wat een fijne service, ben er erg dankbaar voor.
  Heb wat moeite met het lezen van het volgende patroon bij het breien van een vest in valse patentsteek. Na de opzet van 65 steken 2 re, 2 av moet ik in patent gaan breien en voor de ronding bij elke 2e naald 10x 3 st aan weerszijden en 3 x 2 steken nieuw erbij opzetten totdat ik 137 steken heb.
  Ik vraag me af of het vest soms van kraag naar beneden gebreid wordt, maar ik snap het patroon echt niet en hoop dat je mij behulpzaam wilt zijn. Heb het patroon via mail aan je toegestuurd voor de volledigheid. Alvast bedankt. Hartelijke groet, Akke

 24. C.Noordzij-Gerritse

  Goedenavond,
  Even een vraag, een poosje geleden heb ik een patroon van een muts doorgestuurd.
  De hele familie is bezig geweest met het vertalen, maar ik kom er niet uit.
  Nu vraag ik me af, is hij wel aangekomen?
  Mvg. Corrie.

  1. Lara

   Goed dat je het even checkt, Corrie, je weet maar nooit… Maar in dit geval was ik er nog niet aan toe gekomen. Na een stricka-pauze rond kerst en oud&nieuw, stond er een behoorlijke rij met breivragen te wachten waar ik me nu langzaam doorheen ‘werk’. Ik stuur je de vertaling nu per mail toe en hoop natuurlijk dat je er nu wel uit gaat komen! Als dat niet zo is, laat het me weten, dan help ik je verder. (ik zal nu weer sneller reageren, hoor! : ) Groet, Lara

 25. Mireille

  Ik kom niet uit mijn breipatroon, ben ook een beginner maar ik hoop dat iemand mij kan helpen. Ik ga een overdwarsgebreide beaniemuts breien. In mijn breipatroon staat meerdere kleuren maar ik ga het met 1 kleur doen. Hoe brei ik ribbels met knoopjesrand? dit staat er in mijn beschrijving:
  1e en 2 naald brei alle steken
  3e en 4e naald: brei tot voor de laatste 4 steken, neem 1 omslag op de naald en brei terug (dan weet ik al niet meer wat ik moet doen).
  5e en 6e naald: brei alle steken, brei daarbij in de 5e naald de omslag met de volgende steek recht samen?
  7e en 8e naald: brei tot de laatste 2 steken, keer, neem 1 omslag op de naald en brei terug?
  9e en 10e naald: brei alle steken, brei daarbij in de 9e naald de omslag met de volgende steek recht samen? herhaal 3e tot en met de 10e naald.

  ik hoop dat iemand mij kan uitleggen wat ik precies moet doen, ik kom er niet uit. Groetjes Mireille

  1. Lara

   Hallo Mireille, in jouw patroon worden ‘verkorte toeren’ gebreid. Dat betekent dat je soms niet helemaal tot het einde van een naald doorbreit voordat je je breiwerk omdraait, maar dat je al éérder terug gaat breien. Er zijn verschillende technieken bedacht om ervoor zorgen dat er geen gaatje ontstaat op de plek waar je je werk keert (het keerpunt). In jouw geval wordt een soort omslag gemaakt, die later weer samen met een steek wordt gebreid. Bizar dat dit allemaal niet wordt uitgelegd in jouw patroon, want dit is echt niet iets wat je zomaar kunt weten namelijk… Ik zal je beschrijven hoe die omslag werkt:

   Brei tot een bepaald punt in je breiwerk (bijvoorbeeld tot er nog 4 steken op de linkernaald staan), haal de volgende steek af alsof je hem averecht zou breien, haal de werkdraad (die naar je bolletje wol gaat) naar voren, zet de afgehaalde steek gewoon weer terug op je linkernaald, keer dan je hele breiwerk om en begin aan de instructies voor de volgende naald. Je hebt nu een omslag om een steek heen gemaakt. Als je weer verder gaat breien brei je vanzelf een keer langs je ‘keerpunt’; je breit dat steekje met die omslag dan samen met z’n omslag (makkelijkste om de steek en en de omslag even, met behulp van je rechternaald, samen op je linkernaald te zetten).

   Ik denk dat je met deze kennis de instructies beter zult begrijpen!? Laat het me anders natuurlijk gewoon weer weten, dan schrijf ik het beter voor je uit…

 26. sophia

  Beste Lara,

  Begrijp ik goed dat jij je belangeloos inzet voor onervaren breisters?! Mag ik dan ook een beroep doen op je expertise? Mijn drops patroon 157-27 is een trui in gerstekorrel op de rondbreinaald.
  Er wordt aan de bovenkant begonnen en er zit een raglan in. Na alle meerderingen zou het werk 27 cm moeten meten. Vlgns mijn berekeningen heb ik dan pas 8 naalden gebreid. en dan meet het hooguit 10cm. is het de bedoeling om na de meerderingen gewoon door te breien tot 27cm, maar dan loopt de raglan toch niet meer schuin. Kan jij me msschn vertellen wat ik over het hoofd zie? Ik kijk uit naar je reaktie, groet Sophis

  1. Lara

   Hallo Sophia, dat doe ik inderdaad, omdat ik het leuk vind… Ik heb naar je patroon gekeken & de instructies zijn een behoorlijk puzzeltje, maar ik heb het uitgevogeld! Als je klaar bent met meerderen heb je 33 naalden gebreid, en ik zal je uitleggen hoe dat zit:
   Ze geven aan dat je 4 plaatsen in je breiwerk markeert met een markeerder, toch? Ik zou meteen nóg 4 markeerders in een andere kleur plaatsen, en dat is steeds aan de andere kant van de 4 steken “A1”. Op deze plekken brei je namelijk steeds de MOUW-meerderingen. (op de eerder gemarkeerde plaatsen zitten de LIJF-meerderingen). Het punt is namelijk dat je voor deze 2 soorten markeringen in verschillende naalden moet meerderen. In welke naald je welke meerdering moet breien staat in het patroon beschreven onder “RAGLAN MOUW” en “RAGLAN LIJF”. Als je deze instructies combineert komt het hier op neer:
   naald 1: meerderen bij alle markeerders (op 8 plekken dus)
   naald 2: alleen meerderen bij de MOUW markeerders (op 4 plaatsen)
   naald 3: meerderen bij alle markeerders (MOUW & LIJF)
   naald 4: géén meerderingen breien
   naald 5: meerderen bij de MOUW markeerders
   naald 6: géén meerderingen breien
   naald 7: MOUW & LIJF
   naald 8: geen meerderingen
   naald 9: MOUW
   naald 10: geen x
   naald 11: MOUW
   naald 12: x
   naald 13: MOUW & LIJF
   naald 14: x
   naald 15: MOUW
   naald 16: x
   naald 17: MOUW
   naald 18: x
   naald 19: LIJF
   naald 20: x
   naald 21: MOUW
   naald 22-24: x
   naald 25: MOUW & LIJF
   naald 26-28: x
   naald 29: MOUW
   naald 30: x
   naald 31: LIJF
   naald 32: x
   naald 33: MOUW
   Dit is dus een kwestie van rustig elke naald bijhouden & afvinken van bovenstaand lijstje. In de naald waar je moet meerderen brei je dus een omslag, en in de naald erna kom je die omslag vanzelf weer tegen en brei je deze verdraaid recht / averecht (afhankelijk van wat er nodig is om de gerstekorrel mooi door te laten lopen).
   Maak er wat moois van, en laat me weten of je er zo uitkomt? Lieve groet, Lara

 27. Lobke

  Beste Lara,
  kan je mij helpen?
  Ik heb een rugpatroon met 92 steken.
  ‘Meerder nu aan weerskanten voor de mouwen, elke 2e nld.: 3 maal 1 en 6 maal 11 st.
  Brei met de verkregen 230 steken verder.’
  Alvast bedankt,
  Lobke

 28. Gertrude

  Dag Lara
  wat goed dat je dit doet, ik hoop dat je mij ook kunt helpen. Ik ben begonnen aan een drops trui nr 156.19 deze wordt vanaf de hals gebreid met een raglan. En die snap ik niet. Waar moet ik mijn meerderingen maken? Als ik de beschrijving lees zou ik 2 omslagen naast elkaar moeten maken? Er staat meerder aan elke kant van de raglansteek a.1/a2, markeerder, a.2/ a1 door 1 omslag te maken. Maar de omslag maak ik toch op de plek van de markeerder? Ik hoor graag van je. Hartelijke groet van Gertrude.

  1. Lara

   Als er voor een breipatroon wordt gesteld dat er een veelvoud van 8 + 2 steken nodig is, betekent dit dat je een veelvoud van 8 steken moet nemen (bijvoorbeeld: 8, 16, 24, 32) en daar uiteindelijk nog 2 steken bij op moet tellen (de voorbeelden worden dan dus: 10, 18, 26, 34). Die twee extra steken worden er meestal bij opgeteld als ‘kantsteken’ (de eerste en laatste steek) van je breiwerk.

 29. Françoise

  Beste Lara,
  Jouw hulp aan beginnende breisters is een gescheck aan de hemel. Ik dacht na sjaals en omslagdoeken dat ik klaar was voor een vest. Ik heb een heel mooi patroon uitgezocht op garnstudio. Patroon nr. 157-6 . Ik heb geprobeerd het te ontcijferen maar ik kom er niet uit. Misschien moet ik t telpatroon maar gewoon vergeten en proberen t vest te breien met rechte steken. Maar mocht ik dat doen snap ik niet hoeveel steken ik moet breien voor de boord van het breiwerk.
  Helpt u mij alstublieft.
  Duizend maal dank

  Françoise

  1. Lara

   Hallo Ria, je moet in de mouw 1 steek meerderen, en wel in de volgende naalden:
   Naald 12, naald 24, naald 36, naald 44, naald 52, naald 60, naald 68, naald 76 t/m 83.
   Je hebt dan in totaal dus 15 steken gemeerderd (klopt dit met wat er in je patroon staat?)
   Groet, Lara

 30. anja

  Armsgaten aan beide kanten 3 steken afkanten en aasluitend aan beide kanten van elke 2e naald 1-1-2×2 en 1-2-1×1 stekenafkanten. Bij 60 cm hoogte voor schouders aan beide kanten 5-6-7 steken afkanten. Mijn vraag is wat betekend 1-1-2×2 is dat voor de verschillende maten?

  1. Lara

   Hallo Anja, ik denk inderdaad dat dat voor verschillende maten is. Voor bijvoorbeeld de kleinste maat geldt dus dat je elke 2e naald 1×2 en 1×1 steek moet afkanten en voor de schouders 5 steken aan weerszijden afkanten.

 31. Anneke

  Hallo Lara,
  Ik weet niet of ik hier goed zit met mijn vraag maar probeer het toch.
  Ik heb ooit en dat is al heel lang geleden veel voor mij en de kinderen gebreid maar al heel wat jaren niet meer gebreid en dat betekend dat ik veel kwijt ben.
  Ik ben een trui aan het breien en heb bijna de armsgathoogte bereikt. Dan wordt er gevraagd voor de schoudervorming: (Kant 6 steken af aan het begin van de volgende 4 naalden en kant daarna 7 steken af aan het begin van de volgende 2 naalden). Wat tussen de haakjes staat daar kom ik niet goed uit. Misschien kan jij me hier uitleg over geven wat er mee bedoeld wordt.
  Alvast bedankt,

  Anneke

  1. Lara

   Hallo Anneke,
   Je zit hier zeker goed met je vraag! : )
   Wat je tussen de haakjes beschrijft zou neerkomen op het volgende:
   naald 1: kant 6 steken af & brei de rest van de naald gewoon helemaal uit
   naald 2: kant 6 steken af & brei de rest van de naald gewoon helemaal uit
   naald 3: kant 6 steken af & brei de rest van de naald gewoon helemaal uit
   naald 4: kant 6 steken af & brei de rest van de naald gewoon helemaal uit
   naald 5: kant 7 steken af & brei de rest van de naald gewoon helemaal uit
   naald 6: kant 7 steken af & brei de rest van de naald gewoon helemaal uit
   Laat me graag horen of je er hiermee uitkomt, en stuur me anders nog even wat meer ‘context’ dan kijk ik er nog eens naar?
   Groet! Lara

 32. jacqueline

  Hallo Lara
  Ik ben ook aan het breien een vest van katia nr 80 er staat bij 2 cm totale lengte verder gaan met de trico steek minder dan aan beide kanten (op 1 st vanaf elke kant ) in elke 12 naald 8 x 1 st er zijn hier na 84 zou graag willen weten wat het betekent in normaal nederland

  1. Lara

   Hallo Jacqueline,
   Bedankt voor je vraag. : )
   Wanneer je begint te breien met de tricotsteek (heengaande naald recht, teruggaande naald averecht), begin je ook met tellen van de naalden. In elke 12e naald ga je 2 steken minderen en dit doe je 8x (dus in naald nr. 12, 24, 36, 48, 60, 72, 84 en 96). Zorg dat je de minderingen maakt in een rechte naald (heengaande naald). Wat je in zo’n ‘minder-naald’ moet doen is dit (met deze beschrijving krijg je mooie minderingen die aan de linkerkant naar rechts ‘leunen’ en aan de rechterkant naar links ‘leunen’):
   Brei 1 steek recht, haal 1 steek recht af, brei 1 steek recht, haal (op de rechternaald) de afgehaalde steek over de laatst gebreide steek heen van de naald af, brei alle steken recht tot er nog 3 steken op de naald staan, brei 2 steken recht samen, brei 1 steek recht.
   Het zou kunnen dat er in jouw patroon een manier gegeven is waarop je de kantsteken moet breien? In dat geval brei je de 1ste en laatste steek volgens die beschrijving.
   Kom je er zo uit? Ik hoor het graag..
   Groet! Lara

 33. Jacqueline

  Bedankt voor je uit leg
  Ben er heel blij mee maar wil het toch nog een keer zeker weten
  Ik begin met 1 naald recht en 1 naald averecht als de boord 2 cm is dan begin ik met tellen maar dan kan ik beter met averecht beginnen om met recht uit te komen op de 12 naald TOCH dan ga ik minderen dan brei ik 1 steek en dan haal ik
  er 1 af zonder te breien dan brei ik weer 1 steek en dan haal ik die niet gebreide steek over de gebreide steek over maar van dat brei 2 steken recht samen en 1 steek recht begrijp ik niet helemaal
  Sorry het is zeker al 20 jaar geleden dat ik dit gedaan hebt

  1. Lara

   Ha Jacqueline,
   Altijd goed om door te vragen tot het écht helemaal duidelijk is… : )
   Als de boord 2 cm is, en je begint met 1 naald recht, dan tel je de volgende naald (averecht) als nr.1. De twaalfde naald is dan een rechte naald – in díe naald voer je de minderingen uit.
   Het minderen aan het begin van de naald heb je goed begrepen. Het minderen aan het einde van de naald is eigenlijk nog makkelijker. Als er nog 3 steken op je naald staan doe je het volgende: Je breit 2 steken recht samen – dat betekent dat je de rechternaald in 2 steken tegelijk steekt (op dezelfde manier en in dezelfde richting als wanneer je gewoon 1 steek breit) en die steken brei je alsof het 1 steek is. (Je trekt dus 1 lusje door 2 steken heen). De laatste steek op de naald brei je gewoon recht.
   Laat me weer weten of je het zo snapt? Lieve groet, Lara

 34. Jacqueline

  Hoi Lara
  Zo begrijp ik het wel .
  Heel erg bedankt voor de duidelijke uitleg
  Als ik zo ver ben dat de lengte 50 cm is
  Dan kom ik weer terug voor het volgende gedeelte als het me niet lukt
  Ik moet zeggen dat je zo heel veel mensen helpt
  Hoop dat je dit nog lang blijft doen
  Gr jacqueline

 35. Jacqueline

  Hallo Lara
  Sorry dat ik je weer stoor
  Ik heb het minderen gedaan dan heb ik 84 /steken over dan staat er mouwinzetten bij 50 cm totale lengte aan beide kanten bij het begin van elke naald AFk 1maal 3 st . 1maal 2 steken. Ga verder met minderen aan beide kanten[=op2st vanaf elke kant] in elke naald aan de goede kant v.h.werk7maal1st
  Er zijn hierna 60st
  Schouders bij 20 cm totale lengte meten vanaf het begin v.d. Mouwinzetten aan beide kanten bij het begin van elke naald afk.2maal6st.
  Hals bij 22cm totale lengte meten vanaf het begin v.d. Mouwinzetten ,de resterende 36st afk.

  1. Lara

   Hallo Jacqueline,

   Geen probleem, stoor me gerust met je breivragen! : )

   Wanneer je breiwerk 50 cm hoog is, ga je de vorm van de armsgaten maken. Tel de eerste heengaande naald (aan de goede kant dus) als “naald 1”.

   naald 1: kant de eerste 3 steken af en brei de naald verder uit [ 81 steken ]
   naald 2: kant de eerste 3 steken af en brei de naald verder uit [ 78 steken ]
   naald 3: kant de eerste 2 steken af en brei de naald verder uit [ 76 steken ]
   naald 4: kant de eerste 2 steken af en brei de naald verder uit [ 74 steken ]

   In naald 5, 7, 9, 11, 13, 15, 17 ga je steeds 2 steken minderen; 1 aan het begin van de naald, en 1 aan het einde van de naald. (Alle even naalden brei je gewoon, zonder minderingen). Brei de minderingen als volgt:
   Brei 2 steken recht, haal 1 steek recht af, brei 1 steek recht, haal (op de rechternaald) de afgehaalde steek over de laatst gebreide steek heen van de naald af, brei alle steken recht tot er nog 4 steken op de naald staan, brei 2 steken recht samen, brei 2 steken recht.
   Je mindert op deze manier nog eens (7 x 2 =) 14 steken [ 60 steken ]

   Wanneer de hoogte van het armsgat (gemeten vanaf bovenstaande “naald 1”) 20 cm is ga je de vorm van de schouders breien. Tel de eerste naald aan de voorkant van je werk weer als “naald 1”.

   naald 1: kant de eerste 6 steken af en brei de naald verder uit [ 54 steken ]
   naald 2: kant de eerste 6 steken af en brei de naald verder uit [ 48 steken ]
   naald 3: kant de eerste 6 steken af en brei de naald verder uit [ 42 steken ]
   naald 4: kant de eerste 6 steken af en brei de naald verder uit [ 36 steken ]

   De laatste 36 steken ga je afkanten wanneer de armsgathoogte 22 cm is.

   Hoop dat je er zo weer uitkomt?
   Veel succes!
   Lieve groet,
   Lara

 36. Jacqueline

  Wat is de goede kant is dat met die v teken
  En hoe minder je dan in een keer 3 steken dan krijg je toch een gat?of doe ja dan 1 steek breien dan 1 afhalen dan weer 1 breien dan weer 1 breien dan weer 1 afhalen 1 breien weer 1 breien 1 af halen weer 1 breien

  1. Lara

   De goede kant is (bij een breisel in tricotsteek, zoals in jouw geval) de naald waarin je alle steken recht breit.
   Je ‘mindert’ 3 steken tegelijk door de eerste 3 steken af te kanten: 2 steken recht breien, 1ste steek over de andere steek heen van de (rechter)naald af laten gaan, nog 1 steek recht breien en de voorgaande steek over deze laatstgebreide steek heen van de (rechter)naald laten gaan, en tenslotte weer 1 steek breien en de voorgaande steek over deze laatstgebreide steek heen van de (rechter)naald laten gaan.

 37. Jacqueline

  Hou Lara
  Daar ben ik weer
  Ik ga het weekend aan het voor pand beginnen maar die is in 2delen,daar komt het 60 st brei bordspel 1×1 dat snap ik,Bin 2com totale lengte verder breien met onderstaande steek verdeling 4 st in boord steek 1×1 ,56 st in r,truc steek,tegelijkertijd minder op het linker uiteinde(=op 1 steek vanaf de kant in elke 12e naald :8 maal 1steek dan krijg je weer mouw in zet bij 50 cm ga verder met minderen op de linker uiteinde(=op 2 st vanaf de kant in elke naald aan de goede kant7x 1 st
  Er zijn nu 40
  Knoopsgat bij 12 cm totale lengte meten vanaf het begin van de. Mouwinzetten een knoopsgat vormen op het rechter uiteinde(=op 4 steken vanaf de kant
  Hals
  Bij 13 cm totale lengte meten vanaf het begin van de mouw inzet op het rechter uiteinde begin van elke naald aan de goede kant van het werk 1 x14 steken ,2 maal7 steken
  Schouder bij 20 cm totale lengte meten vanaf het begin van de mouwinzetten op het linker uiteinde bij het begin van elke naald aan de verkeerde kant van het werk 2×6 steken
  En er staat ook li keer voor pand brei in spiegelbeeld. Moet daar ook een knoopsgat in dan maar een knoopsgat heb ik nog nooit gedaan
  En dan de mouwen nog
  Bedankt weer voor je hulp

 38. Jacqueline

  Hoi Lara
  Dit zijn de mouwen
  32 steken in boorsystemen bij 5cm totale lengte verder breinen met tricosteek
  Meerdere aan beide kanten (=op 1 steek vanaf elke kant)afwisselend in elke 8e en in elke 10 naald 8×1 er zij hierna 48 steken
  Kop van de mouw bij 43 cmtotale lengte aan beide kanten bij het begin van elke naald afk 1maal3 steken 1maal2 steken ga verder met minderen aan beide kanten(=op 2 steken vanaf elke kant) in elke naald aan de goede kant v/h werk 13maal 1 steek
  Bij 17 cm totale lengte meten vanaf het begin v.d kop v.d mouw de resterende 12 En dan staat er in elkaar zetten sluit de schoudernaden dat snap ik
  Alle st rondom de hals van elk voorpand en hals v.h rugpand opnemen meerder of minder verdeeld over de 1e naald het benodigd aantal steken tot er in het totaal 120 zijn
  Brei boordsteek bij 2 cm totale lengte de st afk in buissteek
  Wat is een buissteek
  Had je mijn vorig mail ook ontvangen
  Als je er tijd voor hebt
  En nu zal ik niks meer vragen
  Als het vest helemaal af is zal ik een foto sturen wT ik gedaan hebt met jou hulp
  Gr jacqueline

 39. Jacqueline

  Hou Lara
  Dit is het rechtervoorpand
  60steken opzetten brei boordsteek 1×1 dat snap ik
  Bij 2 cm totale lengte ,verder breien met onder staande stemverdeling 4 st. In boord steek, 1×1 56 st in r tricosteek
  Tegelijkertijd minder op linker uiteinde(= op 1 steek vanaf de kant) in elke 12e naald 8x steek mouw inzet bij 50 cm totale lengte op het linker uiteinde bij het begin van elke naald aan de verkeerde kant van het werk afk. 1×3 st ,1×2 st. Ga verder met minderen op het linker uiteinde(=2st vanaf de kant )in elke naald aan de goede kant van het werk. 7×1 steek er zijn hierna 40 st knoopsgat bij 12 cm totale lengte,meten vanaf het begin v,d, mouwzet een knoopsgat vormen op de rechter uiteinde(=op 4 st vanaf de kant
  Hals bij 13cm totale lengte. Meten van af het begin v.d mouwinzetten op het rechter uiteinde bij het begin van elke naald aan de goede kant 1×14 st,2×7 st.
  Schouder bij 20 cm totale lengte meten vanaf het begin v.d mouw inzet op het linker uiteinde bij het begin van elke naald aan de verkeerde kant v.h. Werk afk. 2×6 st
  Linker voorpand breien in spiegelbeeld Wat ze bedoelen met 4st in boord st 1×1
  En dan 56 in r,tricosteek is dat 1 naald of iedere naald

  Mouwen 32st opz brei in boordsteek. Bij 5cm totale lengte verder reien in r tricosteek meerder aan beide kanten afwisselend in elke 8e naald en in elke 10e naald 8x1steek
  Er zijn hierna kop van de mouw bij 43 cm totale lengte aan beide kanten bij het begin van elke naald 1×3 st. 1x 2 st . Ga verder met minderen aan beide kanten(=op 2 st vanaf elke kant )in elke naald aan de goede kant v.h. Werk 13×1 st. Bin 17cm totale lengte meten vanaf het begin v.d.kop v.d. Mouw de resterende 12 st de andere mouw hetzelfde
  In elkaar zetten
  Sluit de schoudenaden
  Kraag:alle st rondom de hals van elke voorpand en hals v.h rugpand opnemen,meerder of minder verdeeld over de 1e naald het benodigd aantal steken tot er in het totaal 120 steken zijn brei boirdsteek1x1
  Bij 2xm Totale lengte de steken afk. In buissteek
  Bevestig de mouwen hoop dat je tijd hebt om het uit te leggen
  Gr jacqueline

 40. Paula de Wit

  Dag `lara, wat een fantastisch hulp ben je voor velen die willen breien! Nu hoop ik alleszins dat je ook mij zult willen helpen, maar ik vrees dat mijn vraag te veel gevraagd is. Ik wil namelijk na vele, vele jaren niet breien weer eens de pennen ter hand nemen, maar merk dat de gebezigde taal in de breipatronen voor mij vele bruggen te ver zijn (terwijl ik toch echt niet dom ben!)
  Hieronder kopieer ik het patroon dat ik zou willen breien en hoop dat je er even naar zult willen kijken. Het begint er al mee dat ik niet snap (wel kan ik 147 steken opzetten) wat 1 kant st in iedere kant betekent…., wat die sterretjes betekenen bij herhaal van *-* en ga zo maar door. Als de vraag te groot is, laat je me dat dan ook even weten? Dank alvast!!
  /Users/pauladewit/Documents/patroon trui met sjaalkraag.pdf

 41. Naomi Sastroredjo

  er staat bij mijn patroonblad Na 89 nl.. vanaf dopzet aan weerszijde 1 markering aanbrengen en rechtdoor verder breien. Ik begrijp niet wat men hier bedoeld?
  Hoop dat je mij kan helpen?

  1. Lara

   Hallo Naomi, het is de bedoeling dat je na die 89 naalden even een markering maakt, waardoor je dat punt later weer terug zult kunnen vinden. Je kunt er een speciaal markeer-veiligheidsspeldje in hangen, maar ik gebruik zelf ook wel gewoon een stukje draad in een contrasterende kleur en knoop dat losjes om de buitenste steken. Je hoeft in je breien verder niks te doen / veranderen. Kun je zo weer verder? Lieve groet, Lara

   1. Anneke van der Wiel

    Hallo Lara.

    Volgens mij is het vorige berichtje niet bij je aangekomen, probeer het nog een keer.

    Allereerst bedankt voor de hulp die je gaf bij de uitleg(op 13 maart 2015)voor de schoudervorming. Daar ben ik met jouw hulp uitgekomen.

    Nu een vraag voor de volgende trui. Ik ben nu een trui aan het breien waar ik raglanmouwen in brei. Ik had de eerste minderingen al gedaan (16×1 steek), dacht ik. Maar later nog weer gekeken en zag dat het (16×2 steken) moest zijn. Dat van de 1 steek minderen aan het begin en eind van de naald was niet zo moeilijk, maar nu moet je 2 steken aan het begin en eind van de naald minderen. (Met de eerste poging deed ik begin naald 2 steken breien 1 steek afhalen 1 steek breien en de afgehaalde steek overhalen. Op het eind van de naald over de laatste vier steken, 2 steken samen breien en de laatste 2 steken breien.) Maar hoe doe je dat als er 2 steken aan het begin en eind afgekant moeten worden voor de raglanmouw, 16×2. Misschien ook wel weer niet zo moeilijk met de hulp die je mij kan geven.

    Groetjes,
    Anneke

    1. Lara

     Hallo Anneke, goed dat je het nog eens mailt, want je vorige bericht was inderdaad ‘ondergesneeuwd’ geraakt… 😉
     Wanneer je aan weerszijden moet afkanten, doe je dat eigenlijk in twee achtereenvolgende naalden. Dit is zo, omdat je alleen aan het begin van een naald steken kunt afkanten. Best even verwarrend, maar als er in je patroon staat dat je om-de-naald (of in elke 2e naald) aan weerszijden moet afkanten, dan doe je dat in de praktijk in elke naald en steeds aan 1 kant. In jouw geval 16×2 (om de naald?): Dan ga je 32 naalden breien waarin je in elke naald de eerste 2 steken afkant.
     Hoop dat je zo weer verder kunt? En anders hoor ik het graag weer! : D Lieve groet, Lara

 42. Sarah

  Wat fijn dat je mensen zo goed helpt met breien! Ik had ook een vraagje.

  Ik ben bezig met een trui te breien, mijn allereerste :). Bij een hoogte van 10cm moet ik gaan minderen. Maar hoe kan ik dat het beste meten? Moet ik de steken die op de naald staan mee meten? Of vanaf vlak daaronder? Ik hoop dat je begrijpt wat ik bedoel. Alvast heel erg bedankt!

  1. Lara

   Hallo Sarah, ik kwam er nog niet eerder aan toe om je vraag te beantwoorden… 🙁 maar hier alsnog.. 🙂 Ik meet zelf meestal tot halverwege de (dikte van de) naald. En ik zorg er daarbij voor dat het breiwerk een beetje in z’n vorm gelegd is: beetje in de breedte uittrekken en tot een ‘ontspannen’ toestand terug laten komen. Kun je wat met dit antwoord? Succes! Groet, Lara

 43. Kimmie

  Ik ben voor het eerst begonnen met een breiwerkje en ik snap niets van het boekje.
  Het is voor een kat knuffeltje te breien.

  Voor het lijfje staat er :
  Eerste en volg 2 oneven tr (VK): av
  Meerd: 9 r, 1 m, 12 r, 1 m, 9 r (32st)
  Meerd: 10 r, 1 m, 12 r 1 m, 10 r (34st)
  Meerd: 11 r, 1 m, 12 r, 1 m, 11 r (36st)
  Brei 11 tr tricotst, te beg met een tr av.

  Er staat wel een bladzijde met de afkortingen die ze zouden gebruiken maar het enige dat ik er vanuit op maak is dit :
  Eerste en Volgende 2 oneven Toeren Verkeerde Kant: Averecht

  Maar ik heb geen idee wat ze bedoelen met verkeerde kant en averecht etc etc..
  Zou je mij de basis een beetje kunnen uitleggen dan kan ik er misschien beter aan uit?

  Bedankt!!!

  1. Lara

   Hallo Kimmie, sorry dat ik pas zo laat reageer, ik ben er eerder niet aan toegekomen… : ( Ik denk dat je alle oneven naalden gewoon averechts moet breien & dat dat de ‘achterkant’ van je breiwerk is. Wat er staat is denk ik het volgende:
   toer 1: averecht breien
   toer 2: 9 steken recht breien, 1 steek meerderen, 12 steken recht breien, 1 steek meerderen, 9 steken recht breien
   toer 3: averecht breiein
   toer 4: 10 steken recht breien, 1 steek meerderen, 12 steken recht breien, 1 steek meerderen, 10 steken recht breien
   toer 5: averecht breien
   toer 6: 11 steken recht breien, 1 steek meerderen, 12 steken recht breien, 1 steek meerderen, 11 steken recht breien
   toer 7 t/m 17: tricotsteek breien (dus ene naald alle steken recht, andere naald alle steken averecht breien)(de oneven toeren zijn averecht, de even toeren recht)
   Ik hoop dat je hiermee verder zult kunnen breien (als je dat inmiddels niet al had gedaan…. 😀 )
   Lieve groet, Lara

 44. Janine

  Beste Lara,
  Ik heb geprobeerd alle reacties al even door te nemen, maar mijn vraag zie ik er niet meteen tussenstaan.
  Ik ben bezig met een (eerste) vest voor mijn dochter, eerste groter project. Bij de mouwen zit ik even vast:
  Ik brei in dambord-steek en moet nu
  iedere 8e naald: 3x 1 steek meerderen
  en iedere 6e naald: 5x 1 steek meerderen
  Begrijp ik het dan goed dat ik én elke 6e én ook 8e naald 1 steek meerder aan het begin van de naald?
  Ik zou op 60 steken moeten uitkomen op ongeveer 18,5 cm (volgens m’n berekening ongeveer 66 naalden).

  Graag eventjes je hulp… Dankjewel alvast!
  Groetjes

  1. Lara

   Hallo Janine, ik help je graag op weg met je patroon! : )
   Ik zal hieronder de meerderingen uitschrijven, en ik tel daarbij de naalden vanaf het punt dat je moet beginnen te meerderen. De tussenliggende naalden brei je gewoon ‘normaal’ in het ritme van de dambordsteek.
   naald 8: meerder aan weerszijden van de naald 1 steek [+2]
   naald 16: aan weerszijden 1 steek meerderen [+2]
   naald 24: aan weerszijden 1 steek meerderen [+2]
   (nu heb je iedere 8e naald 3×1 steek aan weerszijden gemeerderd [+6 steken in totaal] )
   naald 30: aan weerszijden 1 steek meerderen [+2]
   naald 36: aan weerszijden 1 steek meerderen [+2]
   naald 42: aan weerszijden 1 steek meerderen [+2]
   naald 48: aan weerszijden 1 steek meerderen [+2]
   naald 54: aan weerszijden 1 steek meerderen [+2]
   (nu heb je iedere 6e naald 5×1 steek aan weerszijden gemeerderd [+10 steken in totaal] )
   44 steken van de opzet + 16 gemeerderde steken = 60 steken (dus dat klopt : )
   Brei nu verder recht totdat je breiwerk in totaal 18,5 cm hoog is.
   Dan ga je minderen voor de mouwkop. Hiervoor zullen de instructies vergelijkbaar zijn met deze. Dus ook hier zul je aan weerszijden steken gaan minderen.
   Laat me weten als je de minderingen toch ook nog graag uitgeschreven zou willen hebben? : D
   Veel succes! Lieve groet, Lara

 45. Leni

  Hallo
  Ik ben een beginnende breier maar ik wil een leuk truitje breien alleen kom ik niet uit met de mouwen vind het erg verwarrend misschien dat je me kan helpen.
  HET MOTIEF mouwen.
  3 naalden ribbel steek recht verkeerde kant beginnen. 16 naalden averechts tricotsteek. 2 naalden luie wijven steek.18 naalden averechtse tricotsteek 2nld luie wijven overige nlden averechtse tricotsteek. Dit begrijp ik maar het volgende niet.
  In de volgende 4e naald 0 (1/1)x1 steek meerderen
  Voor armsgaten in de volgende 4e naald 1×1 steek vervolgens dan in iedere 8e naald 3×1 steek en in ieder 6e naald 4×1 steek (in de volgende 8e naald 1x1steek en iedere 6e naald 7×1 steek) in iedere 10e naald 6×1 steek aan weerszijde meerderen
  Please help.

  1. Lara

   Hallo Leni, instructies voor het meerderen zijn altijd zo cryptisch en compact opgeschreven… 🙁 Ik zal het uitschrijven voor je! 🙂 Begin naalden te tellen vanaf dat je de 2 nld luie wijven steek hebt gebreid:

   naald 4: Afhankelijk van de maat die je aan het breien bent moet je niet ( wel / wel) aan weerszijden van je breiwerk 1 steek meerderen (dus 2 steken in totaal: [+2]

   Dan geloof ik dat er weer instructies worden gegeven voor verschillende maten. Voor de kleinste maat moet je dit doen:
   naald 8: aan weerszijden van je breiwerk 1 steek meerderen [+2]
   naald 16: aan weerszijden van je breiwerk 1 steek meerderen [+2]
   naald 24: aan weerszijden van je breiwerk 1 steek meerderen [+2]
   naald 32: aan weerszijden van je breiwerk 1 steek meerderen [+2]
   naald 38: aan weerszijden van je breiwerk 1 steek meerderen [+2]
   naald 44: aan weerszijden van je breiwerk 1 steek meerderen [+2]
   naald 50: aan weerszijden van je breiwerk 1 steek meerderen [+2]
   naald 56: aan weerszijden van je breiwerk 1 steek meerderen [+2]
   Er staan dan 18 steken meer op de naald dan voor het meerderen

   Voor de middelste maat doe je dit:
   naald 12: aan weerszijden van je breiwerk 1 steek meerderen [+2]
   naald 18: aan weerszijden van je breiwerk 1 steek meerderen [+2]
   naald 24: aan weerszijden van je breiwerk 1 steek meerderen [+2]
   naald 30: aan weerszijden van je breiwerk 1 steek meerderen [+2]
   naald 36: aan weerszijden van je breiwerk 1 steek meerderen [+2]
   naald 42: aan weerszijden van je breiwerk 1 steek meerderen [+2]
   naald 48: aan weerszijden van je breiwerk 1 steek meerderen [+2]
   naald 54: aan weerszijden van je breiwerk 1 steek meerderen [+2]
   Er staan dan 18 steken meer op de naald dan voor het meerderen

   Voor de grootste maat doe je dit:
   naald 14: aan weerszijden van je breiwerk 1 steek meerderen [+2]
   naald 24: aan weerszijden van je breiwerk 1 steek meerderen [+2]
   naald 34: aan weerszijden van je breiwerk 1 steek meerderen [+2]
   naald 44: aan weerszijden van je breiwerk 1 steek meerderen [+2]
   naald 54: aan weerszijden van je breiwerk 1 steek meerderen [+2]
   naald 64: aan weerszijden van je breiwerk 1 steek meerderen [+2]
   Er staan dan 14 steken meer op de naald dan voor het meerderen

   Kom je hiermee verder? Ik hoop het! Vraag het me anders gewoon weer, hoor! 🙂
   Lieve groet, Lara

  1. Lara

   Hallo Nieske, Voordat ik naar je patroon ga kijken, wil ik toch nog even checken of je nog altijd hulp nodig hebt… Omdat ik zo laat reageer – ik ben niet eerder toegekomen aan het beantwoorden van brei-vragen. Laat het me weten, dan kijk ik alsnog naar je patroon? Lieve groet, Lara

  1. Lara

   Jazeker Betty, soms heb ik het gruwelijk druk, maar ik probeer uiteindelijk altijd iedereen te helpen! 😀 Je kunt het patroon mailen naar breipatroon@stricka.nl. (Als je dat nog niet had gedaan, want ik loop nog wat achter met mails beantwoorden… 🙁 ) Fijn weekend! Groet, Lara

 46. Sarah

  Beste Lara,

  Ik hoop dat je mij kunt helpen. Ik heb een vest gebreid met garen dat bestaat uit 75% mohair en 25% zijde (kid silk). Ik wil graag het breiwerk blocken, maar het is me niet helemaal duidelijk welke methode ik hier voor moet gebruiken. Stoom of nat maken? De ene keer lees ik ergens dat je zijde niet lang nat mag maken, een andere keer lees ik dat je het niet mag stomen. Dus ik weet het niet meer… Weet jij het toevallig? Hoe moet ik dit breiwerk blocken?
  Alvast heel erg bedankt!!

  1. Lara

   Hallo Sarah, goeie vraag… zeker voor een mooi vest van mohair & zijde! : )
   Zijde wordt inderdaad heel kwetsbaar als het nat is. Ik zou je aanraden om je vest voorzichtig op te spannen in de gewenste vorm en dan heel lichtjes sprayen om het nét even vochtig te maken. Laat het dan gewoon helemaal opdrogen & klaar! Succes ermee!
   Lieve groet, Lara

 47. Judith

  Dag Lara,

  Wat super dat je al deze vragen beantwoordt! Ikzelf ben met een cardigan bezig en zit klem bij één klein stukje. Ik schrijf voor de duidelijkheid de hele instructie voor een rugpand waar nu een opening voor een raglanmouw in moet komen:

  Maak minderingen voor de raglan door rechts 1 steek rechts, 1 enkelvoudige overhaling te breien, ***LINKS*** breien tot 3 steken van de kant, 2 steken samen, 1 steek rechts. Herhaal deze mindering als volgt:
  elke 2e naald ***(2x)***, elke 4e naald ***(4x)***.

  Ik heb de stukjes die ik niet begrijp tussen *** gezet. Die links: moet dat niet gewoon rechts zijn?
  En wat betekenen die (2x) en (4x)?

  Ik hoop dat je me kunt helpen, want anders ga ik mijn patroon nog opeten 🙂
  Groetjes,
  Judith

  1. Lara

   Hallo Judith, ik hoop dat je je patroon nog niet hebt opgegeten 😉 en ik weet niet of je zo laat nog wat aan mijn antwoord heb, maar hier is ie toch…. 😛
   “Rechts” en “Links” verwijst in je patroon naar de zijkanten van je rugpand: In een heengaande naald (met de goede kant van het breiwerk naar je toe) staan de eerste steken die je gaat breien voor “rechts” en de laatste steken van die naald voor “links”. Een mindering brei je dus aan de goede kant van je werk & als volgt:
   – brei 1 steek recht, brei 1 enkelvoudige overhaling (dit wordt vast in je patroon beschreven?), brei alle steken verder tot er nog 3 steken op je naald staan, brei 2 steken samen, brei 1 steek recht.
   Zo’n minderingen-naald brei je in de volgende naalden (tel je eerste naald met minderingen als naald nr.2):
   Naald 2 dus, en naald 4, 8, 12, 16 en 20.
   Je mindert dus steken in 6 naalden, en in elk van die naald minder je 2 steken > Er staan dan dus 12 steken minder op je naald dan voorheen.
   Laat me weten of het is gelukt? Succes!
   Lieve groet, Lara

 48. Nieske

  Beste Lara,

  Ik hoop dat je mij wel even kunt helpen. Ik heb een patroontje wat volgens mij niet klopt.
  Er staat dat er 5 steken worden gebruikt. Maar het is het volgende: 1 steek averecht, 1 steek recht, 1 steek afhalen en twee steken samenbreien. Dan de afgehaalde steek over de samen gebreide steken halen (zijn al 5 steken) en weer 1 steek recht en 1 steek averecht. Daar zijn dus 7 steken voor nodig. En als ik drie toeren tricotsteek heb gebreid en dan hetzelfde moet doen heb ik te weinig steken. Er zijn gaatjes te zien links en rechts bij het patroontje. Betekent dit denk je dat ik wel een omslag moet doen voor en na het samenbreien? Dan moet ik weer alles uithalen en tellen hoeveel steken er in totaal nodig zijn. Ik weet het echt niet meer, ik hoop jij wel.

  Alvast heel erg bedankt !

  1. Lara

   Hallo Nieske, Je hebt zoals je zegt inderdaad 7 steken op je naald nodig om de instructies op te kunnen volgen…. hm. Ik heb het even teruggezocht via de link in je eerdere bericht, en ik geloof dat ik begrijp wat er niet klopt. Ik neem aan dat het over patroon I gaat, toch? Ik zal uitschrijven hoe dit patroon gebreid moet worden – je zult zien dat er nu écht maar 5 steken nodig zijn om de naald te breien! 😀
   Naald 1: 1 steek averecht breien, 1 omslag maken (de draad om je naald slaan), 1 steek afhalen, 2 steken recht samenbreien, de afgehaalde steek over de samengebreide steken heen van de naald afwippen, 1 omslag maken, 1 steek averecht breien
   Naald 2: 1 steek recht breien, 3 steken averecht breien, 1 steek recht breien
   Naald 3: 1 steek averecht breien, 3 steken recht breien, 1 steek averecht breien
   Naald 4: 1 steek recht breien, 3 steken averecht breien, 1 steek recht breien
   Deze 4 naalden herhaal je steeds.
   Laat me graag horen of je hiermee verder komt? Veel succes!
   (en ik hoor graag of ik je ook nog met patroon II kan helpen…?)
   Lieve groet,
   Lara

  1. Lara

   Hallo Ria, goed dat je het vraagt & sorry dat ik nu pas kan antwoorden…:
   Nee, je moet niet hetzelfde aantal steken aanhouden – als je uit wil komen op dezelfde maat tenminste. Want met een dunnere draad zal je breiwerk ook kleiner uit gaan vallen!
   Als je echt veel ervaring hebt met breien en/of je hebt een eenvoudig patroon, dan kun je zo’n patroon best een beetje omrekenen naar een dunnere draad. Je moet dan letten op de stekenverhouding van je wol en de instructies omrekenen zowel voor het aantal steken, als ook voor het aantal naalden.
   Als je nog niet al te veel brei-ervaring hebt zou ik hier niet aan beginnen & liever zoeken naar ófwel dikkere wol, ófwel een ander patroon voor deze dikte…
   Succes! Lieve groet, Lara

 49. GM

  Beste Lara,

  Wat ben ik blij dat ik jou op internet ben tegengekomen.
  Ik ben een trui aan het breien met v hals, nu staat er het volgende bij het voorpand om met v hals te beginnen: het werk in het midden delen en de kanten apart beeindigen. Voor de uitsnijding aan de binnenkant in elke 2e toer 20 x 1 steek en in elke 4e toer 5 x 1 steek minderen. Hoe doe ik dit?

  bvd GM

  1. Lara

   Hallo GM, ik ben blij dat jij blij bent! 😀 (alhoewel je inmiddels misschien alweer minder blij bent, omdat mijn reactie zo lang op zich liet wachten… :).
   Als je op de hoogte bent aangekomen dat je moet beginnen met de V-hals, deel dan het aantal steken op de naald door 2 (dit noem ik even x) en markeer het midden.
   Naald 1: Brei nu de eerste x steken (dus je stopt bij de markering). Zet de andere x steken even over op een hulpdraadje / stekenhouder / andere breinaald, zodat je breinaald vrij is. Keer het werk nu om.
   Naald 2: In het begin van deze naald minder je 1 steek voor de V-hals (meestal doe je dit 1 of een paar steken uit de kant) en breit de naald verder gewoon uit.
   In Naald 4, 6, 8, 10, 12, 14, 16, 18, 20, 22, 24, 26, 28, 30, 32, 34, 36, 38, 40 en in Naald 44, 48, 52, 56, 60 minder je ook weer steeds 1 steek aan het begin van de naald.
   Op het moment dat je ‘door de instructies voor de eerste helft heen bent’, brei je verder met de ‘geparkeerde’ steken van de andere helft. Voor deze steken moet je even met een nieuwe draad starten. Als je aan de buitenkant begint te breien, kun je de instructies en de naald-nummering hierboven gewoon weer volgen. 🙂
   Kom je er zo uit? Ik hoor het graag…
   Succes & lieve groet, Lara

 50. Els

  Hoi.

  Ik heb een vraag over een patroon van een baby slofje.
  Het start met:
  Zet 27 st. Op met de nld. nr 3 en br ribbelst.

  2 nld. hoger, de midd. steek markeren en aan weersz. van deze st. evenals op elk uiteinde 1 X 1 st. meerd., en ied. 2e nld. 3 x 1 st.

  Br. 4 nld. Tricost.

  Hoeveel naalden moet ik nou op het begin breien?

  1. Lara

   Hallo Els, ik zou denken dat je 2 naalden moet breien (in ribbelsteek, dus alle steken in elke naald recht breien). In de 3e, 5e, 7e en 9e naald ga je op elke aangegeven plaats 1 steek meerderen (4 plaatsen = 4 steken totaal dus). Daarna brei je nog 4 naalden door in ribbelsteek. Lukt het zo? Lieve groet, Lara

 51. Els

  Beste Lara,

  ik ben bezig met het breien van mijn eerste trui, en ik kom niet helemaal uit de beschrijving van de raglan randen.
  Het patroon zegt: in elke 2e naald aan weerszijden 10 X 1 steek mindederen en in elke 4e naald 5 X 1 steek minderen. Betekend dat dat ik in naald, 4,8,12,16 en 20 aan weerskanten 2 steken moet minderen?

  Alvast heel erg bedankt.
  groeten Els

  1. Lara

   Hallo Els,
   Leuk, wordt de trui voor jezelf? 🙂
   Je patroon betekent dat je in naald 2, 4, 6, 8, 10, 12, 14, 16, 18, 20 en in naald 24, 28, 32, 36, 40 moet minderen: 1 steek aan beide kanten van de naald. (Dus 1 steek minderen aan het begin van de naald, en 1 steek aan het einde van de naald) Je mindert dus 2 steken in elk van die ‘mindering-naalden’. En eindigt dus met 30 steken minder dan eerst.
   Helpt dit? Veel succes!
   Lieve groet,
   Lara

   1. Els

    Bedankt voor je antwoord!! Het is idd een trui voor mezelf, ik ben er al 5 jaar mee bezig, maar heb besloten dat ie deze herfst af moet.
    Nog een heel klein vraagje; in mijn patroon staat; na 34 naalden aan weerszijden 1 st afkanten, doe ik dat dan bij de 1e steek in naald 34 en 35? (Ik las dat het alleen aan het begin van de naald kon) Want in naald 36 moet ik al beginnen met minderen voor de raglan. Ik vind het super dat je hier antwoord geeft op patroonvragen!!!! Patronen zijn soms zo beknopt, ik moet het soms 10 keer overlezen voor ik begrijp wat ze bedoelen.

    groeten Els

 52. sjakelien

  Hoi ik heb een vraag

  Ik heb 35st opgezet maar nu moet ik
  eerste tr en volg 4 oneven tr (vk )

  Maar ik weet niet wat ik moet doen

  Mijn vriendin zegt 21 recht en afrecht breinen klopt dat

  1. Lara

   Hallo Sjakelien, “tr” staat voor tricot breien en dat betekent dat je afwisselend 1 naald alle steken recht breit en 1 naald alle steken averecht breit. Je krijgt dan aan de voorkant allemaal van die typische v-tjes (zie deze afbeelding). Ik denk dat er in jouw patroon met ‘oneven tr’ bedoeld wordt dat je weer tricot moet breien, maar dan omgekeerd: Aan de voorkant brei je 1 naald alle steken averecht en aan de achterkant 1 naald alle steken recht. Je krijgt dan aan de voorkant allemaal van die bobbeltjes (zie deze afbeelding).
   Ik zou graag een plaatje van je patroon willen zien, want technisch zijn er nu 2 opties:
   1. 1 naald tricot breien & 4 naalden averechte tricot (dan zouden er een soort horizontale streepjes tevoorschijn komen)
   of
   2. 1 steek tricot breien & 4 steken averechte tricot (dan wordt het een soort boordsteek)
   Laat me graag horen of dit je verder op weg helpt & mail me anders nog wat meer van je patroon, dan weet ik het zeker, en kan ik het helemaal voor je uitschrijven als je wil? (mail naar: breipatroon@stricka.nl)
   Lieve groet,
   Lara

 53. Tamara

  Hallo Lara,

  Met mijn eerste kindje op komst ben ik vol goede moed begonnen om wat te breien. Maar pff, wat is een patroon lezen moeilijk!
  Ik hoop dat je me wil helpen…

  Ik heb 53st opgezeten, daarna ribbelsteek heen en weer gebreid. Toen moest ik bepaalde steken markeren met een markeerring (dit heb ik gedaan door weer een rij te breien,stond er niet bij maar anders kwam ik voor mn gevoel niet volgende stap niet goed uit).
  Toen 4 nkd hoger 1 tussenl. Meerd. Aan weerz vd gemarkeerde st. En 1 tussenl. Meerd. Na de 1e st. En voor de 53e. Er zijn nu 16 meerd. Over de nld verdeeld. Er zijn 69 st. (Voor mn gevoel heb ik dit goed gedaan)

  En dan komt het: herh. De nld tussenl. Meerd.: ied.8e nld,; 8 maal en ied. 10e nld.: 2 maal

  Ondertussen hebt u op 6.5 cm (30 nld.) tot. H 117 st

  Ik hoop dat ik het zo goed heb beschreven.

  Met vriendelijke groet,
  Tamara

  1. Lara

   Hallo Tamara, bedankt voor je vraag & gefeliciteerd met je zwangerschap! 😀 En inderdaad, breipatronen lezen valt vaak echt ontzettend tegen… (getuige ook het grote aantal vragen dat ik krijg 😉
   Misschien dat er iets niet goed is gegaan omdat je een extra naald hebt gebreid bij die markeringen; dit is normaal gesproken niet de bedoeling.. Maar misschien maakt dit ook niet uit, hoor…
   Als de meerderingen verder wel goed gaan, zal ik daar verder niet induiken, maar je gewoon vertellen wat er bedoeld wordt met dat laatste stukje beschrijving:
   Je moet eenzelfde naald met meerderingen breien als je eerder deed (tel die 1ste naald met meerderingen als naald nr.0), en wel in de 8e, 16e, 24e, 32e, 40e, 48e, 56e, 64e, 74e en 84e naald.
   Aangezien je in elke meerdering-naald 16 meerderingen breit, staan er in de 30e naald inderdaad (69 + 3×16 =) 117 steken op je naald! 😛
   Laat je me weten of deze uitleg nuttig voor je is?
   Succes! Lieve groet, Lara

 54. Esther

  Beste Lara,

  Wat een mooie site met veel tips voor een beginnende breier. Ik hoop dat je mij kunt helpen met mijn eerste breiwerk. Het is een sjaal met een kabel waarbij 2 naalden om en om afwisselen. De eerste naald begrijp ik wel: kantsteek, daarna 1 s. recht, een omslag, herhalen tot de laatste kantsteek.

  Maar daarna de 2e naald waar ik steeds iets fout doe: kantsteek, 2 s. als bij av. br. afh. daarbij de o laten vallen, de s. langtrekken en terug op linkernaald leggen (dit snap ik nog). Met de rechternaald door de 1e heensteken en de 2e s. r. br., dan de 1e s. r. br., kantsteek. De 1e en 2e naald steeds herhalen.

  Als ik dat doe, krijg ik er steeds extra steken bij. Kun je mij helpen? Alvast heel erg bedankt!

  Groetjes Esther

  1. Lara

   Hallo Esther, wordt het een sjaal voor jezelf? 😀
   Kun je me nog even vertellen hoeveel steken er in totaal op je naald staan? …dan weet namelijk ik hoe een steek met een bepaalde instructie in de voorgaande naald is gebreid. 🙂 Ik hoor het graag! Lieve groet, Lara

   1. Esther

    hallo Lara,

    Ja, het wordt een sjaal voor mezelf, en ik heb er zin in;-) Bij de uitvoering staat dat er 22 steken met naald 15 opgezet moet worden. 1e naald = tg nld. r. breien (ik begreep hieruit 1 naald recht breien, waarom 1e naald=Tg. nld snapte ik niet). Dan basispatroon (kabelpatroon) verder.

    kabelpatroon: aantal s. deelbaar door 2 (maar dat zijn die 22 steken dan toch?). En dan het stukje dat ik eerst schreef.

    Bij een hobbywinkel kwamen ze er ook niet uit, of ze wilde perse dat ik een kabelnaald gebruik. Maar dat staat niet in de beschrijving, en ik wil juist graag leren hoe ik deze patronen moet lezen. Ik hoop dat je me kunt helpen, bedankt alvast voor het reageren;-)

    Groetjes Esther

    1. Lara

     Hoi Esther, ik heb maar even een proefje gebreid… ; ) En ik geloof dat ik begrijp hoe het patroon gebreid moet worden. Ik heb fotootjes naar je mail-adres gemaild, zodat je kunt controleren of het er ongeveer zo uitziet als de bedoeling is?
     Die eerste naald wordt trouwens een teruggaande naald genoemd, omdat ie aan de ‘achterkant’ van je breiwerk wordt gebreid. Bij het breien van de 2e naald kijk je dus eigenlijk pas tegen de ‘goede kant’ van het werk aan.
     Lieve groet, Lara

     1. Esther

      Hallo Lara,

      Geweldig dat je hier zoveel moeite voor doet, dat waardeer ik enorm!

      Yes!!! Ik geloof dat dat ‘m is;-)) Plaatje van de sjaal zoals het moet worden, heb ik naar je gemaild. Ik hoor graag hoe het je gelukt is;-)

      Lieve groeten,
      Esther

 55. Alice

  Beste,

  Ik zit met een klein verwarring.
  Ik heb een duitspatroon voor een vest en ik ben bezig met het achterpand. Ik moet een schuine raglan breien. De orginele tekst zegt.

  Fur die Raglanschrägen nach 21,5 cm Gesamtlänge beidseitig 1x 1M und in jeder 2. R 26x 1M beton abn=26M. Nach 35,5 cm Gesamtlänge die restlichen 26 M abk.

  Dit is vertaalt als volgt.
  Voor de schuine raglan na 21,5 cm totale hoogte aan de linker rand in iedere 2e nld 1×2 en 4×1 st afk. Na 37,5 cm totale hoogte de resterende 2 st afk.

  Ik snap niet zo goed wat ik moet doen. Mijn steken op dit moment is 80.
  1x Recht 2 afkanten, av 2 afkanten (80-4=76 steken)
  4x Recht 1 afkanten, av 1 afkanten (76-8=68 steken)

  Moet ik dit nu zo blijven herhalen tot ik 2 overhoud? Tot ik de gewenste hoogte heb bereikt? Of wat in de
  duitse tekst staat (= 26 steken over heb)?

  De rest van de duitste tekst snap ik helemaal niet.

  1. Lara

   Hallo Alice, Het lijkt alsof de Nederlandse vertaling niet helemaal goed is…. 🙁
   Als ik uit ga van de Duitse beschrijving, dan lijkt me dat je als volgt moet breien:
   Op 21,5 cm hoogte van je totale breiwerk begin je met het breien van de schuine kanten voor de raglan: Aan beide zijden van je breiwerk zichtbare minderingen (dat betekent ‘betonte abnahmen’) breien; 1 steek aan elke kant = 2 steken per ‘mindering-naald’. Dit doe je 1x en vervolgens ook nog 26x in elke oneven naald (Dus in de 2e, 4e, 6e, 8e, 10e, 12e t/m 52e naald). Er staan dan dus (27 x 2 =) 54 steken minder op je naald dan voorheen.
   Als je breiwerk vervolgens 35,5 cm hoog is, kant je de overgebleven 26 steken af.
   Laat me heel graag horen of je hiermee verder kunt, of dat je nog meer vragen hebt?
   Veel succes & lieve groet, Lara

   1. Alice

    Hoi Lara,

    Bedankt! Dit helpt enorm! Ik weet wel een beetje duits maar ik snapte op een gegeven moment niet meer weer wat ik moest doen en de vertaling hielp niet.

    Bij verder gaan met het patroon heb ik gezien dat ik gewoon een heel stuk vertaling mis.

    Ik ga straks gelijk weer aan de slag!

    Alice

 56. Roos

  Hoi Lara,
  ik ben al een paar dagen aan het puzzelen op het patroon van deze mutssjaal. HEt meerderen voor de muts is goedgegaan, maar nu moet ik minderen en ik kom er niet uit…

  Er staan 48 steken op mijn pen
  Na 192 naalden moet ik links 1.×1 steek afkorten, daarna ied. 4e nld: 2×1 steek, iedere 2e nld: 5×1 st, 3×2 st, 2×3 st en 14 st.

  Dan op 224 nld heb ik nog 24 steken over.

  Dus in 32 pennen moet ik 24 steken minderen, zover snap ik het.

  Maar ik krijg het niet voor elkaar om dat netjes te doen. Ik heb geprobeerd het uit te schrijven maar kom er niet uit. Want 5 steken in 1 pen minderen is toch veel teveel?
  kun je ook vertellen hoe ik het mooist kan minderen bij de gerstekorrel?

  Het meerderen is heel mooi geworden, dus wat dat betreft was ik goed op weg :-)’
  Dank alvast! Groet, Roos

   1. Lara

    Och Roos…. Sorry dat ik zo laat pas kan reageren. Zit je nog steeds met deze vraag, of is ie inmiddels ‘opgelost’? Laat me graag horen, zo niet, dan duik ik alsnog voor je in het patroon! : ) Lieve groet, Lara

 57. Sonja

  Hoi Lara,

  Ik ben een beginnend breister en ben vol goede moed aan het breien van een vest begonnen. Nu ben ik al een heel eind gekomen met behulp van het internet haha maar bij de mouw loop ik toch echt vast. Misschien dat jij me eea uit zou kunnen leggen?
  “meerder voor de mouwwijdte 9×1 steek aan beide kanten van elke 7e naald”. Heb
  het begin van de mouw nu al meer dan een jaar in de kast liggen, help ;-)!
  Heel erg bedankt voor je reactie vast, super dat je dit zo doet,

  Hartelijke groet,

  Sonja

  1. Lara

   Hallo Sonja, Dat klinkt heel goed: om als beginnend breister vol goede moed ergens aan te beginnen! 🙂
   Ik zal je weer iets verder op weg helpen (als mijn late reactie niet al als mosterd na de maaltijd komt?)
   Wat je moet doen als je de mouwen breit, is (ik neem aan vanaf de boord) je naalden tellen.
   Alle naalden brei je ‘gewoon’ zoals je dat volgens het patroon moet doen, maar in sommige naalden moet je meerderen.
   In die naalden meerder je 1 steek aan het begin van de naald (meestal 1 of 2 steken uit de kant) en 1 steek aan het einde van de naald (ook 1 a 2 steken uit de kant).
   Dit doe je in naaldnr. 7, 14, 21, 28, 35, 42, 49, 56 en 63.
   Je hebt dan 9x 2 steken (, want aan elke kant 1 steek) gemeerderd en er staan dan 18 steken meer op je naald dan waar je mee begon.
   Ik hoop dat je met deze uitleg uit de voeten kunt? Laat me weten als je iets nog niet helemaal begrijpt?
   Lieve groet, Lara

   1. Sonja

    Ooooh moet dat zo!!!! Ben ik even saved by the bell door jou!! Ik stond op het punt alles uit te halen die die dure wol tot de zoveelste ongewenste sjaal te verbreimalen tot ik me bedacht dat je misschien al een oplossing had. Heel helder. Dit heldere licht heeft steeds om de 7 naalden 9 steken vermeerderd… met als gevolg mouwen die Batman zeker niet zouden misstaan… Blijkbaar een brij- en geen breibrein. Ik zit alweer met de naalden in de aanslag. Nu kijken of het vest me nog past, terwijl het een lange winterslaap heeft gehouden in de kast is het zeker magerder geworden. Of nee, ik was zelf zo gegroeid ;-)…
    Ontzettend hartelijk bedankt en idem dito groet!!!

    Sonja

   2. Sonja

    Hoi Lara,

    Superbedankt!! Dit brij- maar geen breibrein was steeds 9 keer in 1 naald aan het meerderen met als gevolg een paar mouwen die Batman niet zouden hebben misstaan… Je hebt mijn vest gered dat ik al bijna verbreimaald had tot de zoveelste sjaal. Ik zit alweer met de naalden in de aanslag, eens even zien of het vest nog past zo, is in zijn verplichte winterslaap in de kast vast ernstig vermagerd… Of nee, misschien ben ik een ietsiepietsie gegroeid ahum…
    Bedankt thank you vielen dank merci!!!

    Hartelijke groet,

    Sonja

 58. els

  Ik ben begonnen met het breien van sokken met: http://www.ouderwetsbreien.nl/gratis-breipatronen/drops-sokken-breien-met-knopen/

  Maar ik kom er niet uit:

  3: Kant als er 7-8,5-10 cm gebreid is 1 kant steek af aan iedere kant = 9-11-11 steken. =
  4: Zet dan de steken van de hulpdraad terug op de naald en neem 12-14-16 steken op aan iedere kant van het middelste deel (neem steken op naast de kant steek) = 60-66-72 steken op de naald.

  Moet nu de (27) steken van de hulpdraad weer op de naald nemen en 12 steken opzetten aan iedere kan van het middelste deel. Steken opnemen naast de kantsteek en dan zou ik 60 steken moeten hebben op de naald.

  Ik heb 27 steken op een hulpnaald en 9 op een andere naald. Hoe kom ik dan aan 60 steken en waar moet ik de steken opnemen?

  Alvast bedankt voor de moeite!

  1. Lara

   Hallo Els, bedankt voor je vraag! 🙂 Sorry dat ik zo laat reageer, ik hoop dat je nog wat aan mijn uitleg zult hebben…?
   Nadat je een stuk in het rond hebt gebreid met alle steken, ga je nog een stukje verder heen-en-weer breien met die 9-11-11 steken.
   Nu is het daarna de bedoeling dat je langs de zijkanten van dat heen-en-weer gebreide extra stukje steken opneemt: 12-14-16 aan elke kant.
   Als ik het goed begrijp brei je de kleinste maat?
   In dat geval heb je dus die 9 steken op je naald waarmee je nog doorgebreid hebt,
   dan pak je 12 nieuwe steken op langs de linkerrand,
   dan neem je de ‘geparkeerde 27 steken erbij op je naald en
   pak je nog 12 steken op langs de rechterrand.
   Nu heb je 60 steken op je naald en staan alle steken weer in een soort cirkel op je naald.
   Laat me graag weten of je hiermee weer op weg geholpen bent?
   Succes! Lieve groet, Lara

 59. Tia

  Hoi Lara,
  Een brandende vraag van een beginner:
  Ik brei nu 11 steken, heb er net een aantal afgekant en ik heb er 11 in de wacht. Na 3 cm moet ik deze 11 die ik nu brei afkanten, en de overige 11 weer oppakken. Kan ik gewoon doorbreien met het draad nog aan het afgekante stuk? Ik neem aan dat ik niet moet knippen? Ik hoop dat je me kunt helpen.
  Groet

  1. Lara

   Hallo Tia, Wanneer je verder gaat breien met ‘de andere’ 11 steken, begin je met een nieuwe draad. Breek de oude gewoon af / knip hem door, maar wel met een ruime lengte zodat je het draadje later makkelijker weg kunt steken. Houd zo ook een ruime lengte vrij wanneer je weer met een nieuwe draad start. Succes! Lieve groet, Lara

 60. nadine hutsebaut

  Hallo ik ben een trui aan het beien en ben aan de mouwen bezig.
  Er staat elke 6de rij aan weerszijde 12×1 steek meerderen.
  Moet ik dan elke keer 12 st meerderen of 1 steek ????

  hartelijk dank

  1. Lara

   Hallo Nadine, bedankt voor je vraag! 🙂
   Als je je naalden begint te tellen vanaf het moment waarop deze instructie wordt gegeven, dan moet je gaan meerderen in naaldnr. 6, 12, 18, 24, 30, 36, 42, 48, 54, 60, 66 en 72. Je meerdert in die naalden 1 steek aan het begin (meestal 1 of 2 steken van de rand) en 1 steek aan het einde (ook 1 a 2 steken van de rand) van de naald.
   Hierna zul je dus 24 steken meer op je naald hebben staan dan daarvoor.
   Hoop dat je hiermee weer even verder kunt. Laat me graag horen als je nog iets meer/ of iets anders uitgelegd zou willen hebben… 🙂
   Lieve groet,
   Lara

 61. Kristine

  Hey Lara,

  Super tof dat je dit allemaal doet en hopelijk kan je mij uit de nood helpen. Ik heb een mega leuk babydekentje dat ik nu zou willen breien in een ajourmotief. Ik probeer nu enkel het proeflapje nog maar te breien en het loopt al helemaal mis.
  Het patroon zegt: 24 steken en 28 naalden
  het begint direct zo:
  mi r sambr – 2r – 2av – me omsl r – 1r – me omsl r – 2av – 2r – mi dubb overh nr lks – 2r – 2av – me omsl r – 1r – me omsl r – 2av – 2r – mi overh r nr lks
  nu als ik goed kan tellen kom ik in het begin 5 steken te kort voor te breien. Ik heb al eindeloos terug begonnen en zelfs al eens 29 steken opgezet. Maar dan eindig ik ook met 29 steken en het patroon is er voor 24.
  HELP!! ik zou het zo graag willen breien.
  Het zou zo tof zijn moest je mij kunnen helpen??

  Dank u 🙂

  1. Lara

   Hallo Kristine, dankjewel voor je waardering en fijn dat je me vraagt je te helpen. Ik heb het idee dat er misschien een misverstand is…. Zou het kunnen zijn dat er in jouw patroon weliswaar gesproken wordt over 24 steken en 28 naalden, maar dat dit gewoon de maten van een proeflapje zijn? En dat betekent simpelweg dat als je een grote lap zou breien in het gegeven patroon dat er dan 24 steken nodig zijn om 10cm breedte te krijgen, en 28 naalden om 10cm hoogte te bereiken. In dat geval zou ik je aanraden om een proeflapje te breien met tenminste 40 steken op je naald. Als het goed is ‘werkt’ het gegeven patroon voor allerlei aantallen steken – en wordt er gewoon een gedeelte herhaald om het patroon over jouw aantal steken ‘uit te smeren’. Wil je dit eens checken? Je kunt me ook een scan/foto van je patroon mailen, dan kijk ik ernaar! breipatroon@stricka.nl Ik hoor het graag! Lieve groet, Lara

 62. Heleen Dam

  Hoi, ik ben met mijn eerste breiproject bezig en kan het volgende niet ontcijferen. Ik heb 1,5 cm (85 steken) in de tricotsteek gebreid nu staat er: Br. verv. tussen de kantst. met nld. 3 in de tricotsteek.
  Tot nu toe heb ik nld. 2,5 gebruikt. Ik hoop dat jij me kunt helpen.

  Groetjes Heleen

  1. Lara

   Hallo Heleen, het lijkt erop dat je over moet gaan op een dikkere breinaald van 3 mm (dit doe je gewoon door eerst je ene lege 2,5mm naald te vervangen door een 3mm naald en daarna de andere). Je gaat daarmee gewoon weer verder breien in tricotsteek, maar waarschijnlijk is er een bepaalde manier gegeven waarop je de kantsteken moet breien, vandaar dat er staat “tussen de kantsteken in tricotsteek breien”. Laat me graag horen of je hiermee weer op weg geholpen bent? Lieve groet, Lara

   1. Heleen Dam

    Hoi, sorry voor mijn late reactie ik ben even niet aan breien toegekomen en toen wist ik niet meer waar ik deze site gevonden had. Ik ga vanavond verder, bedankt voor je reactie! Als ik weer vastloop laat ik het weten!

 63. Yvonne Bloemzaad

  Hallo Lara. Ik snap niet hoe dat werkt met proeflapjes en dan berekenen als ik een maat groter wil hebben.Ik heb een patroon in maat 38 en dat moet 44 worden, hoe bereken ik dit?
  Kun jij mij dit vertellen a.u.b.

  1. Lara

   Hallo Yvonne, om te beginnen wil ik graag even zeggen dat het ‘tricky’ is om meerdere maten af te wijken van een bestaand patroon. De kans is namelijk heel klein dat je exact dezelfde verhoudingen zult hebben van je proeflapje als dat van het originele patroon. Dan kun je dus een ‘ingedrukt’ kledingstuk krijgen, of juist heel ‘uitgerekt’ als je niet heeeel goed weet wat je aan het doen bent. Maar stel dat een proeflap van 20 steken x 12 naalden een maat 38 oplevert, en jouw proeflapje heeft een maat van 15 steken x 9 naalden (dus zelfde verhouding, maar minder steken nodig om 10 cm te krijgen), dan zou je de instructies voor maat 38 gewoon op kunnen volgen zodat je een grotere trui krijgt. Ik kan je helaas geen formule geven waarmee je dit voor elk willekeurig patroon even kunt opschalen… 🙁 Volgens mij zijn dit je opties:
   1. je probeert gewoon wat, ziet wel wat er gebeurd – en dat pakt fantastisch uit
   2. je probeert gewoon wat, ziet wel wat er gebeurd – en dat pakt slecht uit, waardoor je het uit moet halen en opnieuw doen (en misschien nog eens, en nog eens)
   3. je zoekt een vergelijkbaar patroon dat wel in maat 44 gegeven is
   Aan jou de keuze! 😀 Ik ben benieuwd & wens je sowieso heel veel succes! Lieve groet, Lara

 64. Esther

  Hallo Lara,

  Geweldig dat je zoveel moeite voor iedereen doet! Zou je nog even naar mijn sjaal willen kijken (zie mijn eerste reactie op 22 oktober)?

  Plaatje van de sjaal zoals het moet worden, heb ik naar je gemaild. Ik hoor graag hoe het je gelukt is;-)

  Lieve groeten,
  Esther

 65. Anita

  Hoi Lara,

  Ik wil een trui in tricotsteek breien. Er staat hg nld r , tg av br in toeren alleen r breien. Wat bedoelen ze met in toeren alleen r breien?

  Groetjes Anita

  1. Lara

   Hallo Anita,
   Het ligt eraan of je jouw trui op ‘gewone’, rechte naalden aan het breien bent (met panden die je later aan elkaar zet) of dat je aan het rondbreien bent: In het eerste geval geldt de instructie “hg nld r , tg av br” wat zoveel betekent als “heengaande naald alle steken recht breien, teruggaande naald alle steken averecht breien”. Als je rondbreit geldt de instructie “alleen r breien”; je breit dan voortdurend alle steken recht.
   Groet! Lara

 66. Lydia Scholte

  Beste Lara,

  Wat fijn dat jij dit doet!
  Ik ben een trui voor mijn dochter aan het breien en ben nu met de mouwen bezig. Na de boord steek van 61 steken moet ik gaan meerderen. In het patroon staat het volgende:
  Meerder aan weerszijden:
  iedere 12e naald: 2 x 1 steek en iedere 10e naald: 3 x 1 steek
  U hebt dan 71 steken.
  Ik snap hoe je aan die extra 10 steken komt maar hoe moet ik deze nu verdelen over de naalden? Bij elke naald mag ik maar 1 steek meerderen toch?
  Ik hoop dat je me kunt helpen, groet en dank alvast, Lydia

  1. Lara

   Hoi Lydia, Ik hoop dat mijn uitleg geen ‘mosterd na de maaltijd’ zal zijn… ik kwam er gewoonweg niet eerder aan toe. 🙁
   Dit is wat je per naald moet doen:
   Naald 1 t/m 11: ‘gewoon’ breien
   Naald 12: 1 steek meerderen aan het begin van de naald (meestal 1-2 steken uit de kant), ‘gewoon’ breien, én 1 steek meerderen aan het einde van de naald (ook weer 1-2 steken uit de kant)
   Naald 13 t/m 23: ‘gewoon’ breien
   Naald 24: 1 steek meerderen aan het begin van de naald (meestal 1-2 steken uit de kant), ‘gewoon’ breien, én 1 steek meerderen aan het einde van de naald (ook weer 1-2 steken uit de kant)
   Naald 25 t/m 33: ‘gewoon’ breien
   Naald 34: 1 steek meerderen aan het begin van de naald (meestal 1-2 steken uit de kant), ‘gewoon’ breien, én 1 steek meerderen aan het einde van de naald (ook weer 1-2 steken uit de kant)
   Naald 35 t/m 43: ‘gewoon’ breien
   Naald 44: 1 steek meerderen aan het begin van de naald (meestal 1-2 steken uit de kant), ‘gewoon’ breien, én 1 steek meerderen aan het einde van de naald (ook weer 1-2 steken uit de kant)
   Naald 45 t/m 53: ‘gewoon’ breien
   Naald 54: 1 steek meerderen aan het begin van de naald (meestal 1-2 steken uit de kant), ‘gewoon’ breien, én 1 steek meerderen aan het einde van de naald (ook weer 1-2 steken uit de kant)
   Kom je er hiermee verder uit? (Of was je er inmiddels al uitgekomen…) Ik hoop het!
   Lieve groet, Lara

 67. Phia

  Hallo Lara ik ben bezig met een herenvest. het wordt gebreid met 5 kleuren.
  Elke keer moet ik een nadere kleur nemen. Bv. 3 naalden beige 2 nld mouse 1 naald grenat,3 naalden craie , 1 nld caramel. Deze zijn niet steeds hetzelfde en niet in de zelfde volgorde. Moet ik nu steeds de draad afknippen en weer aan maken of is er andere manier waardoor dat gemakkelijker gaat?
  Groeten Phia

  1. Lara

   Hallo Phia,
   Hm… goede vraag. Ik ken allerlei mensen die hiervoor verschillende voorkeuren hebben: Je kunt de draden NIET afknippen en steeds aan de zijkanten om elkaar heen slaan zodat het een beetje netjes is aan de zijkanten. Het nadeel hiervan is dat je een vrij dikke streng van draden zult krijgen langs de zijkant, en het hangt van je patroon af of dit problematisch is of niet. Ikzelf zou draden afknippen, tenzij dezelfde kleur binnen een hoogte van zo’n 5 naalden weer wordt gebruikt. En dan zit er na afloop dus niks anders op dan al die losse draadjes wegwerken… 🙁
   Lieve groet,
   Lara

 68. Marrigje

  Hoi Lara,

  Na veel zoeken naar hulp ivm patroon op internet kwam ik bij je site uit. Wat super dat je dit doet!
  Ik ben momenteel bezig met een baby vestje en kom er even niet uit. Er staat:

  Op 14 cm totale hoogte, voor de mouwen iedere 2e naald aan weerszijden meerderen 6×5. Ik kom er gewoon niet uit. Dus op 14 cm brei ik 1 naald gewoon en dan 5 meerderen in naald 2 en aan eind van naald 2 ook 5 meerderen. Dan weer een naald gewoon en dan in volgende naar weer 5 meerderen aan her begin en 5 aan het einde? En dan dit 6x Lees ik dit zo goed? Alvast super bedankt voor je hulp en moeite,

  Groetjes Marrigje

  1. Lara

   Hallo Machteld,
   Ik zal per naald uitschrijven wat je volgens mij moet doen met jouw instructie. Ik ga ervan uit dat je de meerderingen samen, aan de zijkant van je breiwerk moet maken (en bijvoorbeeld niet verdeeld over je naald).
   Als je breiwerk 14 cm hoog is, begin je de eerstvolgende naald te tellen met “1”:
   Naald 1: brei alle steken gewoon zoals je dat tot nu toe deed
   Naald 2 t/m 13: brei alle steken gewoon zoals je dat tot nu toe deed en zet dan aan het einde van de naald (voordat je van kant wisselt) 5 nieuwe steken erbij (zie hoe je dit kunt doen in dit filmpje: http://www.garnstudio.com/lang/nl/video.php?id=94)
   Je hebt dan 6x aan weerszijden (dus 2x) 5 steken gemeerderd en er staan nu 60 steken meer op je naald dan toen je begon.
   Helpt dit..?
   Lieve groet,
   Lara

 69. Els

  Hallo Lara,

  Ik heb een klein brei-vraagje over een vest dat ik aan het breien ben. ik heb een deel van het patroon hier onder geplakt :

  ‘Maten: 36/38 – 40/42 – 44/46’
  ‘Kant bij 43-42-41 cm hoogte voor de armsgaten aan
  beide kanten 3 steken af ‘

  Ik brei het vest in maat 36/38, dan moet ik volgens het patroon in naald 43 afkanten. Maar moet dit niet naald 41 zijn? Ik heb de kleinste maat, moet de lengte van het vest dan ook niet het kortst zijn? Of kijk ik er nu zo gek tegen aan?
  Alvast heel erg bedankt!

  Groetjes Els

 70. Els

  Hallo Lara, ik geloof dat ik het antwoord op mijn vraag zelf al uitgevonden heb; ‘anders beginnen mijn armsgaten te laag en worden ze te groot’. Klopt dat?
  Ik had nog wel een andere vraag ; ik was alvast aan een mouw begonnen en moet nu afkanten voor de mouwkop. Ik begrijp wel het aantal en de volgorde van de afkantingen. Maar waar ik tegen aanloop is de kantsteek aan het eind van elke naald; als kantsteken deed ik elke naald de 1e steek recht afhalen en de laatste steek recht breien. Zou ik daar nu mee door moeten gaan tijdens het afkanten?
  Elke eerste afkantsteek van de naald ziet er gek uit, ook als ik de eerste steek wel brei. En ik kan in m’n Breiboeken niet echt vinden hoe het zit met de kantsteken bij het afkanten.
  Nogmaals alvast heel erg bedankt!!!!

  Groetjes Els

  1. Lara

   Hallo Lien,
   Bedankt voor je vraag!
   Voor jouw voorpand ga je aan 1 zijde steeds steken afkanten.
   Dit doe je in elke 2e naald, en dat is eigenlijk heel logisch, omdat je alleen in die naalden aan de ‘goede kant’ kunt afkanten.. : )
   Per naald is dit wat je dus moet doen (beginnend met de eerste naald waarin je begint te minderen aan de aangegeven zijde):
   naald 1: 3 steken afkanten, rest van de naald verder uitbreien
   naald 2: gewoon breien
   naald 3: 2 steken afkanten, rest van de naald verder uitbreien
   naald 4: gewoon breien
   naald 5: 1 steken afkanten, rest van de naald verder uitbreien
   naald 6: gewoon breien
   naald 7: 1 steken afkanten, rest van de naald verder uitbreien
   naald 8: gewoon breien
   naald 9: 1 steken afkanten, rest van de naald verder uitbreien
   naald 10: gewoon breien
   Laat je me weten of je hiermee weer verder komt?
   Heel veel succes & plezier!
   Lieve groet,
   Lara

 71. Chrisje

  Beste Lara, misschien dat jij me kan helpen met de vest die ik aan het breien ben. Ik ben aan het rechter voorpand bezig en dat is met verschillende patronen, een stukje 1st. R, 1 AV (dat is waar de knopen moeten komen), daarnaast een stukje rijstkorrel, dan een kabelpatroon en weer een stukje rijstkorrel.
  Nu moet ik op 40cm vanaf de opzet voor de patroonwisseling tussen de hals en kraag aan de rechterkant afwisselend 18x elke 4de + 6de rij in het stukje 1R,1AV…1st. meerderen en in het stukje rijstkorrel ernaast 1st.. minderen.
  Dus het stukje waar de knopen komen wordt breder naar de hals toe en vormt dan een kraag. Het rijstkorrelstukje verdwijnt dan na de 18x minderen.
  Moet ik nu echt elke keer een 1st. meer en 1st.minderen of gewoon telkens de rijstkorrelsteek vervangen door een Rechtse of een averechtse aansluitend op het 1R,1AV?
  Alvast heel erg bedankt en ik hoop dat ik het een beetje duidelijk heb geformuleerd 😉
  mvg, Chris

  1. Lara

   Hallo Chrisje,
   Dankjewel voor jouw vraag!
   Het lijkt mij eigenlijk ook logisch als je niet echt steken gaat meerderen en minderen,
   maar gewoon meer/minder steken betrekt in de patroondelen.
   Lukt dat?
   Lieve groet,
   Lara

  1. Lara

   Hoi Alida,
   Dankjewel voor je vraag.
   Jammer genoeg kan ik je hiermee niet verder helpen… 🙁
   Ben je misschien aan het breien met zo’n breiring?
   Daar heb ik zelf geen ervaring mee..
   Hoop dat je er via een andere weg achter komt wat het betekent.
   Succes!
   Lieve groet, Lara

 72. Hester van.Boekel

  Hallo, ik ben een.trui aan het breien op een rondbreinaald dus begin ik.boven bij de boord, nu moet ik markeerringen plaatsen, bv 18 steken breien dan.markeerring 45 steken breien dan markeerring is dit hetzelfde als tellen? Dit is om.bepaalde punten te markeren denk ik, maar waarom? Ik heb veel gebreid maar nog nooit met rondbreinaald en nog nooit van boven naar beneden, groetjes Hester van.Boekel

  1. Lara

   Hallo Hester, dankjewel voor je berichtje & wat leuk om te lezen dat je voor het eerst met een rondbreinaald aan het breien bent! Als je het in elkaar zetten van breiwerkjes net zo niet-leuk vindt als ikzelf, dan ga je nog heel blij worden van dat rondbreien…. 😉
   De markeerringen gebruik je om de plaatsen te markeren waar je meerderingen gaat maken. Als je bekend bent met een raglan mouw-inzet, dan herken je vast de ‘schuine’ naden aan weerszijden van de mouwen. Deze ‘naden’ ga je nu breien door bij de ringen bepaalde meerderingen te maken: In je breipatroon zul je zien dat er beschreven wordt waar je moet meerderen, ten opzichte van deze markeerringen.
   De ringetjes schuif je op je breinaald, in jouw geval dus tussen de 18e en de 19e steek op de naald, dan weer ééntje 45 steken verderop, en waarschijnlijk heb je minstens 4 van deze markeringen.
   Ik hoop dat het je nu iets duidelijker is geworden. Heel veel succes & plezier met rondbreien. En, laat het graag horen als je nog meer vragen hebt!
   Lieve groet,
   Lara

 73. Els

  Hallo,

  Ik had een klein vraagje over het meerderen voor een mouw; als je bv elke 4de naald aan weerskanten 1 steek moet meerderen doe je dat dan aan het begin en einde van de naald?
  Ik zat hier een beetje over te twijfelen omdat ik weet dat als er in het patroon staat aan weerskanten van de naald 1 steek afkanten, je dit dan over twee naalden moet verdelen omdat je aan het eind van de naald niet kunt afkanten. Ik vroeg me af hoe dit met meerderen zat, doe je dat wel altijd in één naald? Alvast heel erg bedankt voor de hulp! Groeten els

 74. Mathilde

  Beste Lara,

  Ik hoop dat je me kunt helpen. Wat geweldig dat je dit doet (in elk geval!). Ik ben voor het eerst met een patroon aan het breien. Voorheen keek ik gewoon zelf of ik moest meerderen of minderen. Ik brei een vest in gerstekorrelsteek en dit stukje tekst gaat over het rechtervoorpand. Nu staat er het volgende wat ik niet begrijp:

  op 27 cm tot. h. voor de sjaalkraag rechts 1×1 st. meerd., daarna: ied. 8e nld.: 5 x 1 st. en ied. 10e nld.: 4 x 1 st. (brei gerstekorrelst. geleidelijk aan verder op de meerd.)

  Waar in de naald moet ik nu meerdere? na de eerste steek? En meerder ik nu eerst 1x daarna niet en dan op de 8e naald 5 steken? en zo ja hoe meerder ik dan meerdere steken per 2 tussen de steken? 

  Groetjes, Mathilde

  1. Lara

   Hallo Mathilde,
   Dankjewel voor je berichtje! 🙂
   Ik zal je instructies voor je uitschrijven in een naald-voor-naald lijstje:
   Naald “0” is de eerste naald waarin je gaat meerderen (op 27 cm hoogte). Ik kan niet uit jouw bericht afleiden waar & hoe je precies moet meerderen, maar ik verwacht dat daar wel iets over wordt aangegeven? (… Meestal meerder je 1 of een paar steken van de zijkant)
   Naald 0 1 steek meerderen aan de rechterkant, rest van de naald gewoon breien
   Naald 1 t/m 7 gewoon breien, zonder meerderingen
   Naald 8 1 steek meerderen aan de rechterkant, rest van de naald gewoon breien
   Naald 9 t/m 15 gewoon breien, zonder meerderingen
   Naald 16 1 steek meerderen aan de rechterkant, rest van de naald gewoon breien
   Naald 17 t/m 23 gewoon breien, zonder meerderingen
   Naald 24 1 steek meerderen aan de rechterkant, rest van de naald gewoon breien
   Naald 25 t/m 31 gewoon breien, zonder meerderingen
   Naald 32 1 steek meerderen aan de rechterkant, rest van de naald gewoon breien
   Naald 33 t/m 39 gewoon breien, zonder meerderingen
   Naald 40 1 steek meerderen aan de rechterkant, rest van de naald gewoon breien
   Naald 41 t/m 49 gewoon breien, zonder meerderingen
   Naald 50 1 steek meerderen aan de rechterkant, rest van de naald gewoon breien
   Naald 51 t/m 59 gewoon breien, zonder meerderingen
   Naald 60 1 steek meerderen aan de rechterkant, rest van de naald gewoon breien
   Naald 61 t/m 69 gewoon breien, zonder meerderingen
   Naald 70 1 steek meerderen aan de rechterkant, rest van de naald gewoon breien
   Naald 71 t/m 79 gewoon breien, zonder meerderingen
   Naald 80 1 steek meerderen aan de rechterkant, rest van de naald gewoon breien
   De steken die je er nieuw bij maakt, moet je breien in het ritme van je gerstekorrel.
   Laat je me weten of dit de boel een beetje opheldert, en of je hiermee weer verder kunt?
   Dankjewel, veel succes & plezier!
   Lieve groet,
   Lara

 75. NADINE HUTSEBAUT

  Beste ik zit met een patroon van een wandhanger de 9de nld zegt de 3de st. voor de 1 St en ďe 2 de langs rechts breien en niet laten afglijden. Graag hulp aub
  Mvg Nadine

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *