Subtiele honingraat steek | Steek van de Week | 2015 #29

Soms is de achterkant van een breisteek minstens zo mooi als de voorkant… Toen ik een foto van de Steek van deze Week tegenkwam realiseerde ik me pas bij het lezen van de instructies dat het ‘the wrong side’ van een breiwerkje was die ik juist zo mooi vond.

subtiele-honingraat-steek

Zoals je kunt zien geeft deze breisteek een licht glooiende honingraat structuur aan een breiwerk in tricotsteek. Dit is de reden dat ik hem de “subtiele honingraat steek” heb genoemd. Het kleine beetje reliëf geeft het breisel wat dikte, en maakt het bijzonder. De steek is geschikt om een hele deken mee te breien, of een trui. Maar je zou het bijvoorbeeld ook mooi kunnen toepassen voor de uiteinden van mouwen die verder in gladde tricotsteek gebreid zijn.

subtiele-honingraat-steek-voorkant

De andere kant van het breisel, wat de ‘right side’ werd genoemd, is zeker ook mooi. Aan die zijde heeft het breiwerk een geometrische structuur als dat van een weefsel:

subtiele-honingraat-steek-achterkant

‘Mijn’ voorkant is de honingraat-zijde, maar je kunt natuurlijk zelf bepalen welke kant jóuw voorkeur heeft.

 

Hoe brei je deze steek?

Op rechte naalden

Hoeveelheid steken opzetten: Een veelvoud van 6, + 5 (voor de symmetrie), + 2 (voor de kantsteken)

[ Als kantsteek heb ik “kantsteek 1” gebruikt, zoals deze beschreven is in het artikel over kantsteken ]

 • naald 1 : kantsteek, * 2 steken recht breien, 1 steek averecht breien *, de steken tussen de ** herhalen tot er nog 3 steken op de naald staan, 2 steken recht breien, kantsteek
 • naald 2 : kantsteek, 1 steek averecht breien, * 3 steken afhalen met de draad naar voren, 1 steek averecht breien, 1 steek recht breien, 1 steek averecht breien *, de steken tussen de ** herhalen tot er nog 5 steken op de naald staan, 3 steken afhalen met de draad naar voren, 1 steek averecht breien, kantsteek
 • naald 3 : kantsteek, 1 steek recht breien, 3 steken afhalen met de draad naar achteren, * 1 steek recht breien, 1 steek averecht breien, 1 steek recht breien, 3 steken afhalen met de draad naar achteren *, de steken tussen de ** herhalen tot er nog 2 steken op de naald staan, 1 steek recht breien, kantsteek
 • naald 4 : kantsteek, * 2 steken averecht breien, 1 steek recht breien *, de steken tussen de ** herhalen tot er nog 3 steken op de naald staan, 2 steken averecht breien, kantsteek
 • naald 5 : kantsteek, * 2 steken recht breien, 1 steek averecht breien *, de steken tussen de ** herhalen tot er nog 3 steken op de naald staan, 2 steken recht breien, kantsteek
 • naald 6 : kantsteek, 1 steek averecht breien, * 1 steek averecht breien, 1 steek recht breien, 1 steek averecht breien, 3 steken afhalen met de draad naar voren *, de steken tussen de ** herhalen tot er nog 5 steken op de naald staan, 1 steek averecht breien, 1 steek recht breien, 2 steken averecht breien, kantsteek
 • naald 7 : kantsteek, 2 steken recht breien, 1 steek averecht breien, 1 steek recht breien, * 3 steken afhalen met de draad naar achteren, 1 steek recht breien, 1 steek averecht breien, 1 steek recht breien *, de steken tussen de ** herhalen tot er nog 2 steken op de naald staan, 1 steek recht breien, kantsteek
 • naald 8 : kantsteek, * 2 steken averecht breien, 1 steek recht breien *, de steken tussen de ** herhalen tot er nog 3 steken op de naald staan, 2 steken averecht breien, kantsteek

Nu heb je twee versprongen rijen met ‘honingraten’ gebreid. Deze 8 naalden kun je steeds blijven herhalen.

19 Comments

 1. Loes Fickweiler

  Aangenaam verrast door deze mooie steek aan beide kanten!
  Ik was op zoek naar naar mooie steken voor een Ierse trui en zocht een Nederlandse vertaling voor de ‘Honeycomb-stitch’.
  Ik ga hem zeker gebruiken, dank je wel!

 2. connie

  Prachtige steek voor m’n volgende dekentje op de bank! Heel mooi!

  Vraagje, welke maat pennen en wol heb je gebruikt voor je modelletje?

  Heel heel heel erg bedankt voor je fijne site (of niet want m’n to do list wordt er alleen maar langer van;))

  1. Lara

   Leuk dat je zo enthousiast bent, Connie! Het lijkt me ook een hele mooie steek voor een deken.. Het voorbeeldje heb ik gebreid met Big Merino van Drops, op breinaalden van 6 mm (dit is 1 mm groter dan wat er op de wikkel staat aangegeven). Veel plezier met breien!

 3. Martine

  Hallo

  Ik ben een beginnende breister , zou je het aanraden om te leren breien met rondbreinaalden – ook voor vlakke stukken- volgens de continental methode, dit zou minder belastend zijn voor de nek.
  Heb je hier ervaring mee ?

  groeten MArtine

 4. Marga

  Lara, heb pas de pennen weer opgepakt, zomers ben ik nooit zo fanatiek met breiein, en dook eerst jouw site even op en hoera, wat een leuke steek zag ik daar. En ook makkelijk, maar jij maakt het met je beschrijving ook wel makkelijk!
  Pas de steek toe op een eenvoudige rechte trui.
  Alle steken zijn trouwens erg mooi!

 5. Cindy

  Wauw! Super mooi!!! Ik ga hier een sjaal voor mijn dochter mee maken!

  Wel 1 vraagje… Het afhalen, is dat dat steeds alsof je rechts zou breien? Of wanneer je moet afhalen met de draad naar voor, afhalen alsof je averechts zou breien?

   1. Lara

    Hoi Angelique,
    Een steek afhalen met de draad naar voren: Dit betekent dat je de ‘werkdraad’ (de draad waarmee je breit) naar je toe hebt gehaald (aan de kant van je breiwerk waar je tegenaan kijkt, zoals ie dat ook is wanneer je averecht aan het breien bent) vóórdat je de steek afhaalt. Na het afhalen doe je draad gewoon weer waar het logisch is voor de volgende steek.
    Een steek afhalen met de draad naar achteren: Dit betekent dat je de ‘werkdraad’ naar de achterkant hebt gehaald (aan de andere kant van je breiwerk dan waar je tegenaan kijkt, zoals ie dat ook is wanneer je recht aan het breien bent) vóórdat je de steek afhaalt. Na het afhalen doe je draad gewoon weer waar het logisch is voor de volgende steek.
    Snap je…?
    Lieve groet,
    Lara

 6. Isolde

  Hallo Lara ,
  Ik zou graag een babydekentje breien met deze steek (maar om krullen ,rimpelen te verminderen aan de opzet rand ) zou ik niet beter minder steken op zetten ?en deze dan te meerderen in de tweede rij ?
  Heel erg bedankt voor de leuke duidelijke uitleg op je site

  1. Lara

   Hallo Isolde,
   Bedankt voor je lieve bericht!
   Dat lijkt me een heel goed idee, want deze steek trekt inderdaad een beetje in elkaar.
   Je zou zelfs kunnen beginnen met een paar naalden in ribbelsteek voordat je meerdert en in de honingraat steek verder breit.
   Ben heel nieuwsgierig naar je breiwerk, laat je me zien hoe het wordt? 😀
   Lieve groet,
   Lara

  1. Lara

   Hallo Caroline,
   Bedankt voor je bericht!
   Inderdaad, deze steek zal de neiging hebben om om te krullen, net zoals een breiwerk in tricotsteek…
   Wat je hiertegen kunt doen is om een x-aantal steken aan beide zijkanten te breien in ribbelsteek (dat krult niet om namelijk).
   Je kunt dus bijvoorbeeld de eerste- en laatste 5 steken steeds recht breien.
   Is dat een goed idee voor jouw sjaal?
   Lieve groet,
   Lara

 7. Jeanine

  Die steke lyk fantasties en is baie maklik om te brei. Ek het ‘n pragtige trui gebrei en lyk soos ‘n ontwerpersstuk. Al was die instruksies in Nederlands was dit nogsteeds maklik verstaanbaar. Groete vanuit Suid-Afrika en dankie!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *