Vlechtsteek | Steek van de Week | 2014 # 28

Met deze breisteek krijg je een mooi stevig breisel dat gevlochten of geweven lijkt te zijn. Dit effect krijg je doordat je tijdens het breien steeds 2 steken omwisseld: Eerst brei je de tweede steek, en daarna pas de eerste steek. Zo trek je de steken steeds om elkaar heen, zoals je dat ook doet als je een vlecht maakt.

vlechtsteek

vlechtsteek-zoomAan de achterkant van het breiwerk ziet het er zo uit:vlechtsteek-achterkant

Hoe brei je deze steek?

Op rechte naalden

 

Hoeveelheid steken opzetten: Een even aantal steken

 • naald 1 : brei 1 kantsteek, * brei nu de tweede steek op je linkernaald verdraaid recht (door áchter de eerste steek langs te steken) en laat deze niet afglijden, brei de eerste steek gewoon recht en laat de beide steken afglijden *, de steken tussen de ** herhalen, brei 1 kantsteek
 • naald 2 : brei 1 kantsteek, brei 1 steek averecht, * brei nu de tweede steek op je linkernaald averecht (door vóór de eerste steek langs te steken) en laat deze niet afglijden, brei de eerste steek averecht en laat de beide steken afglijden *, de steken tussen de ** herhalen, brei 1 steek averecht, brei 1 kantsteek

Blijf deze 2 naalden steeds herhalen tot je de gewenste hoogte hebt bereikt!

Als je dat fijner vindt kun je ook steeds de eerste steek op een kabelnaald zetten, zodat je makkelijker bij de ‘tweede’ steek kunt komen. In de eerste naald houd je de eerste steek dan vóór het werk. Je kunt de tweede steek dan direct na het breien af laten glijden. Dan zet je de eerste steek terug op de naald en breit deze ; In de tweede naald houd je de steek áchter het werk.
Het nadeel hiervan is dat je een kabelnaaldje nodig hebt en een enkel steekje daar vrij makkelijk vanaf glijdt.

In het Engels wordt deze steek trouwens een “basketweave stitch” genoemd (waarvan er vele varianten bestaan), en soms ook “cross stitch”.

5 Comments

 1. Astrid

  Hoi Lara,
  Ik kom net je blog tegen en zie dat je veel weet over breien. Ik ben met mijn tweede trui bezig. Ik ben een heel eind met voor en achterpand, en ik zit nu te dubben: of ik de mouwen in zal breien door steken op te pakken of toch maar los breien en aan elkaar en erin zetten.
  Het lijkt me dat je bij het schouderdeel eerst een paar rijen moet breien omdat je meer ruimte nodig hebt voor de schouder. Heb je daar ideeën en tips over? Want ergens lijkt het me mooier en fijner om ze in te breien. (Ik heb ook net mijn eerste paar sokken gebreid, dus ik heb al wel wat geleerd over rondbreien).

  Groetjes,
  Astrid

  1. Lara

   Hallo Astrid, ik kan me voorstellen wat je bedoelt, maar ik heb zelf nog nooit ingezette mouwen direct aan een trui gebreid door steken van het armsgat op te nemen. Bij raglan-modellen wel, maar dan wordt de schouder al gevormd bij het breien van ‘de pas’ en brei je de mouwen als een soort rechte buis door. Ik kan je hier dus jammer genoeg niet over adviseren. Ik vind het wel interessant, en zal er zeker nog eens in gaan duiken hoe je dat kunt doen…! Succes ermee.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *