Als je regelmatig dingen breit volgens een breipatroon, zul je deze zin vast-en-zeker vaker zijn tegengekomen: “Brei de steken zoals ze zich voordoen” Het is een simpele, korte beschrijving die voor patroon-makers superhandig in gebruik is, omdat ze er een hoop tekst en uitleg mee kunnen besparen. En als je weet wat ermee bedoeld wordt dan is het een duidelijke beschrijving van wat je moet doen, hoe je moet breien. Maar voor een beginnende brei(st)er kan het nog best wel een raadselachtige opdracht zijn. Wat bedoelen ze hier nu mee? Hoe kan ik zíen hoe de steken zich voordoen? Omdat de basisbeginselen van het breien vaak niet worden uitgelegd in breipatronen, zal ik hier eens simpelweg vertellen & laten zien hoe je steken kunt herkennen: zowel de rechte als de averechte steek.
Let trouwens op dat je altijd naar de steken kijkt aan de kant van je breiwerk waar je de steken gaat breien. Dit is belangrijk, omdat rechte steken er aan de achterkant uitzien als averechte steken, en vice versa!
Bovendien moet je altijd kijken naar de steek die echt vlák onder het lusje dat je zult gaan breien zit. Dit is belangrijk omdat je bij sommige patronen alleen dáár kunt zien hoe je de steek moet gaan breien.
Goed, dat gezegd hebbende…..:
Hoe ziet een recht gebreide steek eruit?
Een recht gebreide steek kun je herkennen aan het typische ‘v-tje’ dat je kunt zien direct onder het lusje dat op je naald staat. Als je goed kijkt, kun je zien dat zo’n v-tje ontstaat doordat het lusje op je naald van-achter-naar-voor door de voorgaande steek is getrokken.
Als je een breiwerkje in ‘tricotsteek’ breit, zul je aan één zijde allemaal van deze v-tjes zien:
Wanneer je alle steken moet breien zoals ze zich voordoen, ga je alle lussen met een v-tje eronder recht breien.
Hoe ziet een averecht gebreide steek eruit?
Een averecht gebreide steek kun je herkennen aan het ‘bobbeltje’ dat je kunt zien direct onder het lusje dat op je naald staat. Als je goed kijkt, kun je zien dat zo’n bobbeltje ontstaat doordat het lusje op je naald van-voor-naar-achter door de voorgaande steek is getrokken.
Aan de achterkant van een breiwerkje in tricotsteek zul je allemaal van deze bobbeltjes zien:
Wanneer je alle steken moet breien zoals ze zich voordoen, ga je alle lussen met een bobbeltje eronder averecht breien.
Voorbeelden van ‘hoe steken zich voor kunnen doen’
In de voorbeelden hiervoor is het vrij duidelijk hoe de steken zich voordoen, en hoe je ze dus zult moeten breien. Maar niet altijd zullen de steken zo duidelijk te herkennen zijn… Daarom laat ik hieronder een aantal moeilijker voorbeelden zien waarmee je kunt oefenen om de steken ook daarin te herkennen. Kijk goed naar de foto en kijk of je weet wat voor steken het zijn. De ‘antwoorden’ staan helemaal onderaan dit stukje, zodat je beter kunt checken of je het zélf weet.
Steken herkennen bij een ribbelsteek
Om een ribbelsteek te breien zul je de steken juist níet breien zoals ze zich voordoen, maar het is wel een mooie oefening om te kijken of je de steken herkent…
Steken herkennen bij een boordsteek
Bij een boordsteek brei je de steken inderdaad zoals ze zich voordoen (nadat je ze natuurlijk 1x hebt gebreid volgens de instructie in het patroon). Herken je het ritme van onderstaande boordsteek?
En hoe is dat (logischerwijs) dan aan de achterkant?
Steken herkennen bij een gerstekorrel
Bij een fijne gerstekorrel zul je de steken juist anders breien dan dat ze zich voordoen; de rechte steek brei je averecht, en de averechte steek brei je recht. Maar dan moet je natuurlijk nog steeds wel steken kunnen herkennen…
Ribbelsteek:
Alle steken op de naald zijn averecht
Boordsteek:
De eerste 2 steken op de naald zijn averecht, dan 3 recht, dan weer 2 averecht, enzovoorts…
Aan de achterkant is het ritme: 3 steken averecht, 2 steken recht, enzovoorts…
Gerstekorrel:
De eerste steek op de naald is averecht, de volgende recht, de volgende weer averecht, enzovoorts…
Eigenlijk heel simpel, heh? : )
Hoi,
Wat een duidelijke uitleg. Ik begrijp het helemaal.
Bedankt.
Want, anders had ik helemaal tot maandag moeten wachten. Dan had ik namelijk dezelfde vraag in een winkel gesteld. Maar nu kan ik lekker verder.
Gr Petra
Ha Petra, wat fijn om te horen…! Als je nog eens een breivraag hebt, aarzel dan niet om me om hulp te vragen?! Brei ze! : D
Hallo! Ik ben op zoek naar een duidelijk patroon van een dames arantrui. Kan je me daar mee helpen, zou ik erg fijn vinden. Groet Els
Hallo Els, om een patroon te vinden dat jij zelf mooi vindt kan ik je alleen maar doorverwijzen: 1. Ga naar je lokale breiwinkel en kijk daar lekker rond in de tijdschriften; 2. Kijk eens naar de gratis patronen van Drops (http://www.garnstudio.com/lang/nl/kategori_oversikt.php); 3. Kijk rond op de (Engelstalige) website http://www.ravelry.com, dit kan nadat je je hebt aangemeld. Heel veel succes & geniet vooral ook van het zoeken….!
Bedankt voor je snelle reactie! Heb inderdaad iets gevonden bij garnstudio.com. De video’s die zij erbij plaatsen maken een hoop duidelijk. Bedankt.
Beste Lara,
Al een tijdje ben ik op zoek naar iemand die mij kan vertellen wat ik verkeerd doe of wat er verkeerd staat in het patroon van Filati Magazine 35 patroon nr 41. Ik krijg de steken niet verspringend zoals op de foto maar allemaal boven elkaar. Ik heb het al ongeveer 7 keer opnieuw geprobeerd, ook het patroon helemaal uitgeschreven, maar ik kom er niet uit. Kun jij mij helpen?
Met vriendelijke groet,
Marysa
Hallo Marysa, ik heb dit magazine/ patroon hier niet liggen, maar als je me een foto/ scan mailt zal ik er even naar kijken!? (Het zou natuurlijk kunnen dat er een foutje in de beschrijving staat, maar daar kom ik dan wel achter) Groet, Lara
Hallo Lara,
Mooie duidelijke beschrijving!
ik ben bezig met het breien van de gerstekorrel steek, deed dit eerst op een rondbreinaald, maar kom nu op een punt dat ik niet langer rond kan breien, voor en achterpand komen nu los van elkaar.
Ik moet nu dus heen en weer breien op de rondbreinaald, echter er gaat iets mis, het ziet er nu niet meer uit als een gerstekorrelsteek.
Moet ik nu niet meer een averechte boven een rechte breien, zoals met rondbreien?
alvast bedankt voor je antwoord.
groet,
Theo
Dankjewel Theo! : ) Inderdaad, het klopt dat je de oneven naalden nu juist ‘andersom’ moet breien dan wanneer je rondbreit. Bij rondbreien blijf je steeds tegen dezelfde kant van je breiwerk aankijken. Bij heen-en-weer breien is dit afwisselend de voor- en dan weer de achterkant en daarom moet je even omschakelen met recht- en averechte steken. Toch zul je nog steeds een averechte steek breien boven een v-tje, en een rechte steek boven een ‘bobbeltje’ gaan breien. Laat me graag horen of het lukt, en anders kun je me misschien een fotootje sturen: breipatroon@stricka.nl Succes! Groet, Lara
Beste,
Je hebt me laatst heel fijn geholpen met een deel van mijn patroon te vertalen. Ik ben nu weer op iets gestuit. Ik moet namelijk horizontale strepen breien. De omschrijving is.
Voer de draad van de kleur waar je niet mee breit in de kantsteken mee, zodat je ze niet ziet.
Ik heb alleen geen idee hoe dit moet? Heb je wellicht een voorbeeld en of een plek waar ik dit kan vinden, want google is mij niet hulpzaam.
Alvast bedankt,
Alice
Hallo Alice, wat ik zelf meestal doe als ik met meerdere kleuren brei, & de afstand tussen 2 naalden in dezelfde kleur niet te groot is is het volgende (laten we even uitgaan van 2 kleuren): Aan de zijde waar de draad van die andere kleur zit, draai ik de twee draden 1x om elkaar heen voordat ik weer begin te breien. Ik krijg dan aan de zijkant heel netjes om elkaar heen gedraaide draadjes. Je moet alleen even je draden uit de war zien te houden, maar ik draai daartoe vaak eerst de ene kant op en dan weer de andere kant (dat verschil zie je toch niet…:) Kun je hier iets mee? Laat het graag horen… Lieve groet, Lara