Lara

Ik ben Lara en ik hou van breien; ik vind breiwerkjes vaak het mooiste op naalden van ongeveer 3 mm dikte; ik hou ervan om een nieuw project te starten en de magie mee te maken van de metamorfose van draad naar textiel; het gedempte geluid van houten naalden maakt me rustig; ik werk in een wolwinkel in Delft, en geniet ervan om tussen de gekleurde bolletjes wol te kunnen werken; het leukste vind ik het om mensen te helpen bij het proces van kijken, voelen, kiezen, en maken; ik brei het meest dingen voor mezelf, maar ben ook altijd wel iets voor iemand anders aan het breien; ik denk dat er in mijn huis minstens 10 projecten rondslingeren waar ik aan brei, meer- of minder actief… 🙂 ; oh, ik ben ook ingenieur en moeder van een zoon van 2,5 jaar.

Lara

 

Dit ben ik toen ik een jaar of 4 was en nog Larissa heette. Ik ben op deze foto-van-een-dia waarschijnlijk mijn allereerste breiwerkje ooit aan het breien…. Oh, en de trui die ik draag is één van de vele kledingstukken die mijn moeder vroeger voor me heeft gebreid. Mark my words: Die ga ik nog eens in het groot nabreien, zo mooi!

Kleine Lara (Larissa) breit

48 Comments

 1. Dorien

  Ik ben op zoek naar een brei en/of haak patroon voor een voedingskussen, heb of op internet gezocht, in de bibliotheek nergens te vinden, daardoor ook op jou site gekomen.
  Misschien weet jij waar ik dit vinden kan?
  Ik kan er iemand heel blij mee maken als ik het kan vinden en gemaakt heb.
  Hopelijk krijg ik antwoord.
  Alvast bedankt.
  met vriendelijke groet, Dorien

  1. Lara

   Hallo Dorien,
   Wat een leuk idee om zelf een hoes voor een voedingskussen te breien / haken!
   Ik heb best grondig rondgezocht naar een patroon, maar – net als jij zelf – niks gevonden..
   Wel vond ik patronen voor nekkussens en donut-vormen, waar je gebruik van zou kunnen maken.
   Een voedingskussen bestaat tenslotte uit 2 rechte stukjes en een bochtstuk.
   Ik hoop dus dat je een eigen patroon kunt samenstellen?
   Als je ook Engelstalige patronen kunt lezen, dan zou ik op Ravelry.com gaan kijken.
   Zoektermen: “neck pillow” “donut”
   Dit (gratis!) patroon komt heel dichtbij: “Baby’s Buddy Inchworm Pillow”
   Succes! En laat me weten hoe het lukt?
   Groet, Lara

  1. Lara

   Jazeker Karin! Het patroon heeft in het tijdschrift “Simply Breien” gestaan. Ik heb van K4C begrepen dat je het kunt opvragen via info@dolcelana.be; als je daar een email naartoe stuurt, wordt het patroon gratis naar je toegestuurd. Veel plezier ermee! Groet, Lara

  1. Lara

   Hallo Inge, ik heb zelf niet eerder zo’n patroon gebreid, maar ik ga ervan uit dat je een omslag moet maken die je in de volgende naald gewoon weer van de naald af laat glijden. Zo ontstaan die horizontale streepjes. En omdat je dat steeds versprongen op een andere plek doet, krijg je van die golvende lijnen. Ik zag dit staan in het blogje: “Wil je de beschrijving van de steek? Mail me even dan zal ik je die toesturen.” Dus als ik jou was zou ik haar daar even naar vragen. Als het dan niet duidelijk wordt, laat het me graag weten, dan denk ik weer met je mee…. Succes!

 2. Greet

  Hallo Lara,

  Ik ben begonnen aan een trui met een hefsteekmotief.Er is ook een schema getekend en dit spreekt voor zich. Maar de steken die ik moet maken snap ik echt niet en ook op internet vind ik hier niets over. Het zijn verschillende steken. De 1e is: 1 st averecht afhalen en draad achter werk meenemen. de 2e is: 1 st averecht afhalen en draad voor werk meenemen. Mijn vraag is eigenlijk hoe kan ik in mijn rechte pen een steek averecht afhalen en en wat doe ik met die steek. Hoop dat jij mij kan helpen.

  1. Lara

   Hallo Greet, als ik het goed begrijp zijn de ‘steken’ die je moet maken geen gebreide steken, maar afgehaalde steken. Als je een steek afhaalt, zet je hem zonder te breien op de andere naald. Dit kun je recht (rechternaald insteken alsof je de steek recht gaat breien) of averecht (rechternaald insteken alsof je de steek averecht gaat breien) doen. In jouw patroon worden de steken averecht afgehaald. Bij de 1e steek houd je de werkdraad (dat is gewoon de draad die naar je bolletje wol gaat) áchter je breiwerk voordat je de steek afhaalt. Daarna brei je gewoon weer verder. Bij de 2e steek houd je de werkdraad juist vóór je breiwerk. Na het afhalen van de steek doe je hier verder niets meer mee en brei je weer verder met de volgende steek. Ik hoop dat het hiermee wat duidelijker voor je is geworden; laat het me weten als dat niet zo is!? Succes & fijne zondag!

 3. myriam dijkstra-rensen

  Een vraag: hoe meerder of minder je MOOI bij een gerstekorrelpatroon? Je moet altijd 2 steken erbij of eraf doen en vooral bij meerderen ontstaan er bij mij “gaten”.
  Met vriendelijke groet,
  Myriam

 4. myriam dijkstra-rensen

  Een vraag: hoe meerder/minder je MOOI bij een gerstekorrel patroon? Aangezien er altijd 2 steken bij/af moeten ontstaan er bij bij “gaten”.
  Met vriendelijke groet,
  Myriam

  1. Lara

   Hallo Myriam, goeie vraag… Het ligt erg aan het soort breiwerk en waar de meerderingen gemaakt moeten worden, hoe ik dat zou doen. Als de meerderingen steeds op dezelfde plek gebreit worden (bijvoorbeeld bij een figuurnaad), dan zou ik toch gewoon 1 steek per keer meerderen en accepteren dat het ritme van de gerstekorrel op ‘de lijn’ van de meerderingen niet helemaal doorloopt. Als je een specifiek project hebt waar je dit in tegenkomt, laat het me graag weten, dan kijk ik daarnaar. … Waarschijnlijk zou ik een paar testjes doen om te kijken wat het beste werkt.

 5. Jolanda balvert

  Ik heb een patroon voor een trui van een kip gevonden, pattern knitting hen jumper. Dit is helaas in het Engels. Ken jij een Nederlandse versie van dit patroon?

 6. francine

  Hallo, graag zou ik het Nederlandstalig patroon Burton Bear Cowl kopen om deze voor mijn kleindochter van 4 jaar te breien, kan je mij de nodige betaal gegeven door mailen hiervoor ? Alvast dikke proficiat voor de super leuke site ! Groetjes Francine

 7. Anneke

  Hallo Lara,

  Ik wil binnenkort een trui gaan breien met naalden 4-41/2 wat ook op de wikkel staat.
  ik heb met dit garen een proeflapje gebreid over 22 steken en 30 naalden.
  De stekenverhouding van 22 steken is goed, die was precies 10 cm.
  De aantal naalden was 28 i.p.v. de 30 naalden.
  Misschien maakt het aantal naalden niet zoveel uit of toch wel.
  De breedte omtrek van de trui is 108 cm(de helft 54).
  Hoe bepaal ik wat het aantal steken ik op moet opzetten en kan je de beschrijving van de trui dan gewoon verder volgen zoals het er staat beschreven.
  Als het belangrijk is om er bij te zetten waar het patroon instaat, zal ik dat hier even doen.
  Het staat in het boek: Breien Basispatronen(Gedifra Schachenmayr)en het staat op blz. 39 beschreven. Hoop dat dit een beetje goed verwoord is.

  Gr. Anneke

  1. Lara

   Hallo Anneke! Wat fijn dat je een proeflapje hebt met (in ieder geval) qua breedte de perfecte stekenverhouding. Inderdaad is de breedte van groter belang dan de hoogte, omdat de instructies voor de hoogte meestal ook in cm’s worden gegeven (bijvoorbeeld: “begin na 45 cm met de minderngen voor de armsgaten”). Je kunt nu dus gewoon de instructies voor jouw maat volgen. In de hoogte moet je op de cm’s letten, want je zult met jouw stekenverhouding wat minder naalden hoeven breien dan staat aangegeven. Veel plezier met breien! Groet, Lara

  1. Lara

   Hallo Hanny, stricka is ook te vinden op Facebook, onder strickabreien. Afgelopen maanden ben ik niet zo actief geweest met bloggen (des te meer met breipatronen vertalen & breivragen beantwoorden), maar ik hoop dat daar binnenkort weer verandering in komt! : )

 8. Mimi

  Hallo Lara, Ik ben een capuchonvest aan het breien. bij de afwerking staat. Neem langs de voorpandranden en de capuchonrand in tot. 156 st. op in slik en brei voor de bies 4 nld. tricot-st.
  Vraag; wat betekend in slik?
  Hopelijk weet jij antwoord op mijn vraag.
  Bij voorbaat dank,
  Vriendelijke groet, Mimi

  1. Lara

   Hallo Mimi, ik heb nog nooit gehoord van steken opnemen ‘in slik’…?! Heb ook nog even in de rondte gegoogled, maar kom het verder ook nergens tegen. Jammer dat ik je vraag niet kan beantwoorden; ik zou die steken maar ‘gewoon’ opnemen.
   Lieve groet, Lara

 9. Paula de Wit

  Wat is internet toch een prachtig medium en wat fantastisch is het toch als mensen een passie volgen! En dan ook nog zo onbaatzuchtig als dat jij het doet!
  Ik heb je net een patroon opgestuurd omdat ik, wanhopig op zoek naar uitleg van de cryptische teksten, op jouw website stiet.
  Hopelijk kun je er wat mee, maar leuk vind ik het te lezen over wie je (ongeveer) bent en wens je alle succes met wat je doet, hartelijke groet, Paula

 10. Margaretha van Eeden

  beste,
  Graag wil ik het Nederlandse patroon voor ‘october vest’ bestellen.
  Ik heb maat 42 en ben niet erg ervaren. Kan ik dit patroon dan wel maken?
  Groet
  Margaretha

  1. Lara

   Hallo Margaretha, er zullen best een paar uitdagingen in dit patroon staan, maar ik probeer alles altijd zo helder mogelijk uit te schrijven & als je onderweg vragen hebt kun je ze mij stellen… De afgelopen weken had ik het erg druk, maar ‘normaal’ reageer ik binnen 1 tot enkele dagen op je vraag… 😛 Ik ga je een email sturen… Groet, Lara

 11. Jolanda

  Hoi Lara, ik ben net begonnen aan een trui die in het rond wordt gebreid en raglanmouwen heeft (drops air; winter wine model 164-20).
  De beschrijving geeft aan dat ik na twee meerderingen met 2 steken over moet gaan op meerderingen met 1 steek. Je moet dan een omslag maken die je in de volgende naald breit.
  Wat ik niet helemaal begrijp, moet je nu om de andere naald meerderen, of toch iedere naald?

  Het zou fijn zijn als jij me verder kunt helpen?
  Groetjes Jolanda

  1. Lara

   Wat een mooie, eenvoudige trui Jolanda! Ik lees in de beschrijving dat je “om de naald” moet meerderen, dus inderdaad 1 ronde ‘gewoon’ breien, en dan weer 1 ronde meerderen (of dat nu 2 of 1 meerdering per keer is; bij beide staat dat dat om de naald moet). Succes! Lieve groet, Lara

  1. Lara

   Hallo Yvonne, ik weet niet precies hoe de sjaal van Pieces eruit ziet, maar….: 1. om een ribbelsteek te breien moet je alle steken steeds recht breien, of je nu ‘heen’ breit of ‘terug’. En 2. voor die afschuining zul je aan de ene zijde meerderingen moeten maken, en aan de andere zijde juist minderingen. : ) Hoop dat je hier wat aan hebt? Lieve groet, Lara

 12. Phebe

  Hey!

  Ik zit met een vraag…
  Een tijdje geleden ben ik begonnen met breien maar door gebrek aan ervaring, hulp, geen internet op dat moment, ben ik gewoon wat beginnen doen wat ik dacht dat wel goed was.. Ik ben nu bezig met een sjaal te breien waar ik alles recht brei maar ipv mijn naalden te verpakken wanneer mijn rij af is, doe ik volledig hetzelfde maar in spiegelbeeld (recht breien voor linkshandigen). Mijn vraag is nu: wat voor steek ben ik nu eigenlijk aan het toepassen?? :p Groetjes, Phebe

  1. Lara

   Hallo Phebe,
   Wat een grappige vraag… Zo heb ik nog nooit gebreid, maar het klinkt eigenlijk wel efficient! : ) Ziet het er ook mooi uit? Ik zou dit zelf even moeten uitproberen om te weten hoe het eruit ziet en om te kijken of ik de steek herken. Helaas heb ik het knetterdruk, en ben ik bang dat dat er niet snel van gaat komen… Sorry 🙁
   Maar als het mooi is; gewoon zo doorbreien natuurlijk! 😛
   Lieve groet,
   Lara

 13. Saskia van Maanen

  Hallo Lara,

  Wat een leuke site! Ik ben ook een breifanaat heb net een moebius shawl gemaakt en nu ligt er prachtige zachte noorse kid mohair van Dale op mij te wachten. Ik wil graag een trui met raglan breien maar kan hiervoor geen goed duidelijk patroon vinden. Ik denk dat het mooi is om hem op een rondbreinaald te breien de wol is geschikt voor pennen 4,5/5,5. Ik hoop dat je mij kun helpen. Hier in noorwegen is de breimanie erg groot mensen nemen overal hun breiwerk mee naar toe bij voorkeur op rondbreinaalden en inderdaad veel bamboe die vind ik zelf ook heel prettig breien groetjes Saskia, Måløy

  1. Lara

   Hoi Saskia, bedankt voor je compliment over m’n website! 🙂
   Ben je bekend met de website http://www.ravelry.com? Daar kun je zoveel ontzettend mooie patronen vinden…! Fantastisch gewoon. Als je er voor het eerst komt, moet je eerst even een profiel / account aanmaken & dan heb je toegang tot een wereldwijde database met patronen. Je kunt zoeken op de taal van het patroon (het overgrote deel van de patronen is in het Engels geschreven), op naalddikte, op “raglan”, op “sweater”, enz., enz. Kijk maar eens?
   Lieve groet,
   Lara

 14. nel verbeek

  Hallo Lara,
  Ik ben bezig met Barbie kleertjes breien maar de onderstaande naalden begrijp
  ik niet zou jij me dat kunnen uitleggen ?
  Het is een rokje en dit zijn de laatste toeren voor in de taille.
  Bij voorbaat hartelijk Dank
  Groet nel verbeek

  Nld 16: Verkeerde kant, 7 r, haal 1 st af averecht, 6 r, haal 1 st af, 6 r, haal 1 st af, 7 r.

  Nld 17: 7 r, haal 1 st af recht, 6 r, haal 1 st af, 6 r, haal 1 st af, 7 r.

  Nld 18: 7 r, haal 1 st af averecht, 6 r, haal 1 st af, 6 r, haal 1 st af, 7 r.

  Brei nog 2 nld tricotsteek en 4 nld boordsteek.

  Kant af.

  1. Lara

   Hallo Nel,

   Bedankt voor je vraag! Ik zal de naalden voor je uitschrijven.
   Wat jammer is, is dat het patroon steeds maar 1x per naald zegt hoe je een steek moet afhalen. Ik ga ervanuit dat het afhalen van de steek voor de hele naald hetzelfde gedaan moet worden. In dat geval moet je dit doen:
   Naald 16 (je breit nu een naald aan de achterkant van je werk)
   Brei 7 steken recht, haal 1 steek averecht af (steek hierbij in alsof je hem averechts gaat breien), brei 6 steken recht, haal 1 steek averecht af, brei 6 steken recht, haal 1 steek averecht af, brei 7 steken recht.
   Naald 17
   Brei 7 steken recht, haal 1 steek recht af (steek hierbij in alsof je hem recht gaat breien), brei 6 steken recht, haal 1 steek recht af, brei 6 steken recht, haal 1 steek recht af, brei 7 steken recht.
   Naald 18
   Brei 7 steken recht, haal 1 steek averecht af, brei 6 steken recht, haal 1 steek averecht af, brei 6 steken recht, haal 1 steek averecht af, brei 7 steken recht.
   Naald 19
   Brei alle steken recht
   Naald 20
   Brei alle steken averecht
   Naald 21
   Brei in boordsteek (ik denk dat in je patroon zal staan of dit afwisselend * 2 steken recht – 2 steken averecht * moet zijn, of bijvoorbeeld * 1 recht – 1 averecht *)
   Naald 22 t/m 24
   Brei de steken ‘zoals ze zich voordoen’ (zie ook http://www.stricka.nl/hulp-bij-breien/terminologie/steken-breien-zoals-ze-zich-voordoen/)

   Laat je me weten of je hiermee verder uit de voeten kunt?
   Lieve groet,
   Lara

 15. Margot

  Hallo Lara,
  Ik zou heel graag voor mijn dochtertje een babytruitje breien uit het Phildar magazine lente/zomer 2014. De steek die hiervoor gebruikt wordt heet ‘Anemoonsteek’ een geeft een soort van gehaakte look. Helaas loop ik compleet vast bij het volgen van de beschrijving :-(. Ik vind nergens in mijn breiboekjes of op het internet info over deze steek… Kun jij me misschien helpen? Alvast bedankt en groetjes, margot

  1. Lara

   Hallo Margot,
   Ik zou eigenlijk verwachten dat die ‘Anemoonsteek’ zou worden beschreven in je patroon… Is dat niet zo?! Als er wel een beschrijving gegeven is, maar je het niet begrijpt, zou je me een foto/scan van het patroon kunnen mailen (breipatroon@stricka.nl) dan zal ik er even naar kijken. : )
   Lieve groet, Lara

 16. Anja

  Dag Lara
  Nooit gedacht dat ik überhaupt een keertje zou gaan breien:-), maar nu ben ik overstag gegaan en struikel natuurlijk meteen over de eerste zin. Ik had al meteen het idee van ” zie je we, je kunt t niet eens lezen laat staan….. Goed ik ga het toch proberen en hoop dat je me over de streep kunt trekken om verder te gaan….
  Ik wil een eenvoudig kabeltruitje voor mijn kleinzoon maken. Nu stuitte ik dus op het volgende

  Kabelpatroon
  1e nld ( goede kant): 1-3-2 st tricotsteek , *K4A ( uitleg hoe ik die moet breien), dan weer 2 st. recht , herhaal vanaf*, eindig met 1-3-2 tricotsteek

  Wat wordt bedoeld met 1-3-2 ( rare volgorde??j tricotsteek ????
  Dank dank , het zal reuze onnozel zijn, maar ik kom er niet uit.
  Fijn weekend alvast

  1. Lara

   Hallo Anja, wat leuk dat je (juist onverwacht) bent begonnen met breien! Als je er net van gaat genieten als heel veel andere mensen, dan heb je er een ontzettend fijne ‘hobby’ bij.. 😀 Maar goed, eerst maar eens voorbij die eerste zin komen.
   Ik vermoed dat jouw patroon wordt beschreven voor 3 verschillende maten. Overal waar x-y-z staat in de uitleg (zoals bij het Kabelpatroon “1-3-2”), hoef je alleen maar te weten welke maat-instructies jij volgt. Als je de kleinste maat wil maken moet je het eerste getal volgen, voor de middelste de middelste, en voor de grootste maat kijk je naar het laatste nummertje. De andere 2 getallen kun je gewoon negeren – ik teken vaak een cirkeltje om ‘mijn maat’ in het patroon.
   Tricotsteek is eigenlijk de meest voorkomende breisteek en die brei je door de ene naald alle steken recht te breien, en de andere naald alle steken averecht te breien. In de eerste naald (wat volgens je patroon de goede kant is), en in elke ‘oneven’ naald moet je de tricotsteek-steken dus recht breien. In elke ‘even’ naald (2, 4, 6, ..) brei je de tricotsteken juist averecht.
   Laat me weten of je met deze informatie weer verder kunt?
   Succes! & lieve groet,
   Lara

 17. Jolanda

  Hallo Lara,

  wat een gave uitleg geef je aan de vragen die gesteld worden!

  In een patroonuitleg kwam ik de termen omslag en overslag tegen, maar verder niet hoe je deze dan moet uitvoeren. Dus niet wat er met de draad gebeurt of zoiets. Ik ben zo benieuwd naar het verschil tussen deze beide termen?

  alvast bedankt,
  Jolanda

  1. Lara

   Ha Jolanda,
   Bedankt voor je lieve berichtje!
   Eerlijk gezegd ken ik de term “overslag” ook niet, anders dan als “overslag-vest” ofzo… 🙂
   Ik ga ervan uit dat het hetzelfde betekent als “omslag” – waarbij je de draad 1x om je rechternaald slaat, voordat je de volgende steek breit.
   Als je wil kun je me het patroon mailen, dan kijk ik of ik wijs kan worden uit de context?
   Je kunt het sturen naar breipatroon@stricka.nl.
   Lieve groet,
   Lara

 18. Nele

  Dag Lara,
  Ik zou een trui van mijn zoon in groter formaat willen breien, maar ik ken de steek niet.
  Kan ik je enkele foto’s doormailen zodat je kunt nagaan welke steek dit is?
  Alvast bedankt,
  Nele

 19. Ineke Stel

  Dag Lara,

  Ik lees dat je Engelstalige patronen vertaalt. Ik zou graag een patroon vertaald willen hebben, maar zie geen e-mailadres waar ik het naartoe kan sturen.
  Zou je zo vriendelijk willen zijn mij dat toe te sturen?

  Met vriendelijke groet,
  Ineke Stel.

 20. Ineke

  Hallo Lara,

  Een tijdje terug vond ik op jouw site een patroon van even kindervestje ajour-randen langs de voorpandjes. Ik vind het niet terug, wil het patroon wel graag bestellen. Is dit nog mogelijk?

  Vriendelijke groet,
  Ineke.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *