Passap Duomatic 80 breimachine

In de afgelopen jaren is mijn wens om te leren breien met een breimachine steeds gegroeid, en toen ik vorige week een mooie advertentie van een Passap DM 80 breimachine zag op Marktplaats wist ik dat ik déze machine wilde hebben. Ik weet nog helemaal niets van breimachines, maar het feit dat dit een Zwitserse machine is (en dus van zeer degelijke kwaliteit) en op internet “de Rolls Royce” onder de thuis brei machines wordt genoemd, overtuigt me voldoende om het erop te wagen.

De verkoper vertelt me dat de breimachine van zijn moeder is geweest, en dat zij er destijds zo’n 1800 gulden voor heeft betaald. Nogal een dure aankoop, en ook best logisch dat ze er altijd zeer zorgvuldig mee zou zijn omgegaan. De machine ziet er inderdaad helemaal keurig netjes uit; schoon en stofvrij, zonder enige roest. Hij ruikt naar machine-olie en parafine. (Dat laatste is, begrijp ik later, omdat er op breimachinegaren vaak een laagje parafine zit om de draad makkelijker te laten glijden.) De naalden zijn recht, de slede glijdt makkelijk heen en weer, de losse onderdelen zien er goed uit.

foto advertentie Passap Duomatic 80 Marktplaats

Ik betaal de vraagprijs van 225 euro, en word zo de trotse eigenaar van een Passap Duomatic 80 dubbelbeds breimachine.

Stap 1 – Het in elkaar zetten van de machine

Alhoewel de meeste afzonderlijke onderdelen al in elkaar zitten, moet de breimachine nog wel afgemonteerd worden: De poten, de sledes, de draadbakjes, de spanningsbogen, de ‘Deco’, … Samen met mijn vader zet ik alle onderdelen in elkaar. We kunnen daar wel wat hulp bij gebruiken, en vinden deze in de vorm van een youtube filmpje, waarin alle stappen (bijna té) geduldig worden voorgedaan (klik hier voor de video). Alles lukt, en alle onderdelen lijken ook aanwezig te zijn.

Passap Duomatic 80 thuis in elkaar

Stap 2 – Een draad op de machine zetten

Nu de breimachine helemaal in elkaar zit, wil ik niets liever dan ermee breien. Daarvoor moet er natuurllijk wel een klos breigaren op de machine gezet worden. In de handleiding staat duidelijk uitgelegd hoe het “inrijgen van de draad” gedaan moet worden. Ik volg de aanwijzingen, en zoek me even suf naar de ‘wolklem’ waarin ik de draaduiteinden zou moeten vastklemmen. Ik vind hem – een kleine inkeping – rechtsonder in het paneel, onder de letters “swiss made”. So far so good.

Passap Duomatic 80 wolklem

Stap 3 – Een eerste stukje breien

Ik heb geen enkel idee hoe het breien op een breimachine in zijn werk gaat en wil geen kwetsbare naalden of andere onderdelen kapot maken en dat weerhoud me om gewoonweg wat heen en weer te schuiven met de breisledes. Ik wil het rustig, stap-voor-stap ontdekken. In de handleiding staat een “snelcursus”: Dat lijkt me de beste manier om te starten.

<< Hier ontdek ik dat er een essentieel onderdeel ontbreekt, waardoor ik écht niet verder kan: De afstrijkers zitten er niet bij! Afstrijkers blijken kleine onderdelen die je in de slede / wagen kunt steken en die ervoor zorgen dat de gebreide steken weer van de naalden af glijden. Ik begrijp dat er standaard 2 sets afstrijkers bij de breimachine horen; een zwarte en een oranje set. De verkoper weet er niks van, dus ga ik op internet op zoek naar Passap onderdelen. Ik zoek in Nederland (Passap afstrijkers), maar ook wereldwijd (Passap strippers) en kom al snel uit bij absbreimachines.nl. Ik bestel een setje oranje afstrijkers (€ 29,50 per stuk), omdat deze geschikt zijn voor dubbelbeds breiwerk (en ik geloof dat ik dat wil doen…). Nu dus eerst wachten tot ik deze binnen heb, voordat ik verder kan met het breimachine-avontuur. >> <<Ha, de afstrijkers zijn binnen. Het zijn kleine plastic clips met een metalen pennetje eraan (ongelooflijk dat zoiets 60 euro moet kosten) en ze lijken goed te passen. Verder met de snelcursus!
oranje afstrijkers op Passap Duomatic 80

Stap 3 – Nu écht een stukje breien

Ik zet de naalden in de werkstand, plaats de kantklemmen, draai de verzetslinger naar beneden, zet het slot op N/N, de steekgrootte op 3,75, de toerenteller op nul, klik het draadschuitje in het slot….. En trek dan het slot voor het eerst met een draad over de werknaalden heen! Het ratelt, de naalden schieten op en neer, ik voel de weerstand van het breien; en de draad is werkelijk op alle naalden geraakt. Een wonder! Magisch!

eerste toer op Passap Duomatic

Ik stel de knoppen in volgens de instructies van de snelcursus, zonder te willen begrijpen hoe alles precies werkt. Eerst maar eens een lapje maken. Na 30 toeren – jeetje wat gaat dat snel!!! – kijk ik onder de breimachine en zie inderdaad een samenhangend breiwerkje hangen. Fantastisch.

Eerste lapje op Passap Duomatic

Ik wijk al snel af van de aanwijzingen, omdat ik nog een paar keer vaker met de slede heen en weer wil gaan. Een andere keer vergeet ik tussendoor van kleur te wisselen. Het maakt niks uit. Ik ben als een kind zo blij met deze tovermachine! : )

Stap 4 – Trots zijn

Mijn eerste lapje is gemaakt. Sommige delen hebben allemaal rafelige halen aan de linkerkant. Een ander deel is niet zo mooi recht. Allemaal details die ik zal gaan leren verbeteren. Voor nu show ik hier alleen mijn favoriete stukje, namelijk 80 naalden patentsteek.

patentsteek op Passap Duomatic 80

Volgens mij valt er zo ontzettend veel te leren rondom deze machine. Ik weet niet of ik het geduld kan opbrengen om alles zelf te gaan uitzoeken en uitproberen. Dus speur ik rond naar breimachinelessen, workshops en cursussen, liefst specifiek voor breien op deze Passap breimachine… Ik vind een 3 daagse cursus machinebreien bij STRIKKS in Maastricht. Het is weliswaar ver weg, en ook niet op een Passap, maar toch denk ik dat ik hier heel veel zal kunnen leren. Ik geef me op! : D

31 Comments

 1. Heidi

  Hallo Lara, U Blog vind ik prima. De Passap voor 250 EURO is een koopje en ik wens je nog verder veel plezier mee. Wanner je nog iets moet hebben keg in de zoekertjes onder “breimachine Passap” Die 2 afstrijkers hat ik u voor de helft van de prijs kunnen geven. groetjs van

  Heidi uit Belgien (BRD).

 2. Vera van der Heide

  Dag Lara,
  Zoekende naar een patroon voor een babydekentje voor een passap breimachine kwam ik op je blog terecht:) Ik heb genoten van je herkenbare ervaringen op de Passap breimachine. Wij kochten en iets meer dan 2 jaar geleden eentje, ook zonder enige voorkennis haha, gewoon een spontane actie:)
  Ook bij ons misten er iets, een opzetkam, zo’n ding wat je gebruikt om steken op te zetten en waar je gewichten aanhangt. Ze zijn heel duur en wij hebben toen gewoon een tweede breimachine gekocht via marktplaats waar ze wel bijzaten. Uiteindelijk was deze machine nog uitgebreider dan de eerste en gebruiken we die nu. De eerste hebben we nu voor reserveonderdelen haha. Mijn advies is dus kijk goed rond op mp en koop er nog een, uiteindelijk ben je veeeel goedkoper uit op deze manier:)
  Voor nu ben ik van plan om een dekentje te gaan breien op de breimachine voor onze in aantocht zijnde kleindochter.
  Ik wens je veel succes met je ontdekkingstocht in breimachineland en als je nog iets moet weten mail je mail. Wie weet kunnen we je helpen:)
  Groetjes, Vera

  1. Lara

   Hallo Vera,
   Bedankt voor je leuke reactie! Ik heb net een 3-daagse workshop breimachine breien gevolgd – dat was ontzettend leuk & leerzaam. Het werd gegeven op een Brother, dus nu moet ik nog even ontdekken hoe mijn machine alles doet, maar de basisprincipes zijn me duidelijk geworden! Zodra ik weer een stapje verder ben gekomen, zal ik er weer een berichtje aan wijden… En ik weet je te vinden als ik iets wil vragen, fijn!
   Groet! Lara

 3. Agatha

  Dag Lara,
  ik ben op zoek naar een meerdaagse cursus machinebreien. (het op en afbreken een keer in de zoveel tijd is veel te intensief, vandaar de meerdaagse cursus)
  Heb een Brother en kan er niet mee breien. Jammer!
  Ik ben erg geïnteresseerd in de cursus die je hebt gevolgd en wil er dolgraag heen maar kan het niet vinden!
  Heb je een adres voor me?
  Agatha

  1. Lara

   Hoi Agatha,
   Het klinkt alsof de cursus bij Strikks (Het label van Suzanne en Maartje) supergeschikt voor je zou zijn.
   De workshop wordt maar een paar keer per jaar gegeven, dus als je pech hebt duurt het nog even voor de volgende ‘sessie’.
   De website van Strikks is: http://www.strikks.nl/
   Ze hebben een studio in de Capucijnenstraat in Maastricht.
   Succes!

 4. riet jansen didam nl

  Ik wil je feliciteren met de passap 80 met deco. deze machine is inderdaad een geweldige
  breimachine waar je noors mee kunt breien zonder draadjes aan de binnen kant ik heb de machine ook al ruim 30 jaar ..De brother 930 dubbelbeds .is ook een fijne machine.
  fijne breigroetjes .

 5. Sempels Mia

  Hallo allemaal,
  Ik woon in Aarschot (dichtbij Leuven) in België. Heb een oude Passap breimachine (50 jaar oud) waar ik heel lang geleden een beetje op gebreid heb, maar ik weet niet meer hoe het moet. Weet iemand of er in België cursussen doorgaan in machine breien? Ik ben nu gepensioneerd en zou er terug mee aan de slag willen gaan, maar weet niet meer hoe er aan te beginnen.
  Veel dank en groetjes,
  Mia

  1. lenie schijff

   hallo heeft U voor mij de beginners hand leiding ik heb net de passap 80 gekregen maar er zitten geen boekjes bij ik ben bereid er voor te betalen

   IK HOOR GRAAG VAN U
   groetjes OMA LENIE

 6. cypers martine

  Hallo Mia Sempels,
  Ik heb vandaag ook mijn Passap terug vanonder zijn beschermlaken gehaald. Ben nu ook gepensioneerd en zou het na vele jaren ook eens terug willen proberen. Ik woon in Tielt-Winge, dus niet ver van je af… indien jij zou weten waar in de buurt cursussen zouden gegeven worden heb ik misschien ook wel interesse hiervoor. Vriendelijke groetjes.

  1. Lara

   Ik kan je hier jammer genoeg niet mee verder helpen; Ik ken alleen de workshops van STRIKKS in Maastricht & zij geven deze op Brother machines. Kijk zeker nog even bij de andere reacties, daar was ook iemand uit de buurt van Leuven op zoek.. Succes, hoop dat je een fijne cursus of iets dergelijks vindt!

 7. Tania

  Dag Lara, ik ben helemaal opgewonden door het vinden van deze blog. Ik heb sinds dit WE een Passap duomatic 80 in huis. Hij kwam zomaar uit de lucht gevallen. Mijn moeder (74) vertelde me dat de vriendin van haar vriendin zich afvroeg wie ze kon plezieren met haar breimachine. Ik ben daar op gesprongen maar realiseerde me dat ik een hoop stress in huis haalde maar nu met jouw blog te lezen durf ik de blijdschap toe te laten. Ik ben onderwijzeres en en heb me voorgenomen dat de kist niet opengaat voor het 1 juli is. (zomervakantie dus) maar tegen die tijd hoor je nog van me. IK begin er zo’n ZIN in te krijgen !!!

  1. Lara

   Ha Tania, Wat ongelooflijk leuk om te lezen! Ik ben zelf eindelijk begonnen om een vest te breien op de machine, en dat is inderdaad superspannend… Een hoop proberen & uitzoeken, foutjes maken & opnieuw beginnen. Waar ik kan zal ik je zeker helpen bij jouw breimachine-avontuur! Lieve groet, Lara

 8. Tania

  Dankjewel voor de snelle reactie. Ik blijf je volgen op je blog en neem me voor om al eens in de boekjes die erbij zaten te beginnen lezen en contact op te nemen met de vrouw van wie ik hem uiteindelijk kreeg. Ik wens je alvast veel succes met je vest. We keep in touch!

 9. Imke

  Goedemorgen,

  ik heb ook een passap in huis, en wil hem installeren, ik hoop nu maar dat alles er nog bijzit!

  Ik woon in Kontich, heb ke misschien eht mailadres van Tania, dan kan ik eventuele kontakt met haar opnemen , zij is ook pas begonnen geloof ik he

  alvast bedankt
  groetjes
  Imke

 10. Herma Roelofs

  Goedemorgen, ik was op zonaanbidders gegevens over de passap. Zo kwam ik hier terecht. Mooi duidelijk en fijn om de ervaringen te lezen. Ik ben nog een paar dagen op vakantie maar heb ondertussen een passap met deco en formcomputer gekocht. Volgende week een afspraak maken om m op te halen. 100 euro is niet duur toch? Waar moet ik goed opletten. Wat is heel belangrijk dat er bij zit?

 11. Herma Roelofs

  Goedemorgen, ik heb net je begin met een breimachine gelezen. Leuk! Ik heb zelf jaren geleden een beetje met een brother gebreid. Door omstandigheden alles weg gedaan. Nu kan ik een soortgelijke machine dan jou kopen voor 75 Euro. Niet gek lijkt me. Alleen ontbreekt er een” pennetje” wat de toeren telt. Heb jij een idee wat of dat is?
  Vriendelijke groet, Herma Roelofs

 12. Roos

  Hallo Lara,

  Wat ben ik blij dat ik op deze website terecht kwam! Ik heb pas een passap duomatic 80 breimachine gekregen van mijn oma, helaas zonder handleiding. Breien kon ik al, maar van die breimachine kon ik niets maken. Tot ik jou artikel vond mét link naar de handleiding. Super!

  Ik kan niet wachten om mn eerste proeflapje te breien!

  Groetjes!

 13. Cecilia

  hallo allemaal
  ik heb een passap duo matic 80 breimachine, ik heb er al enkele jaren niet meer op gewerkt, nu ben ik op brugpensioen en heb ik de brei kriebels terug te pakken, maar ik heb ondervonden dat het wel niet zo vlot meer gaat, zijn er eventueel mensen van de omgeving van Mechelen die misschien wat gedachten kunnen uitwisselen en is samenkomen om problemen te bespreken.
  Ik zoek ook een nieuw 3tandje is er iemand die weet waar ik dat kan kopen?
  Alvast bedankt en groetjes uit St. Kat. Waver

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *